De Lijn neemt maatregelen na incident met deursluiting: "Dwangsluiting uitgeschakeld en doorschuiven alstublieft"

13 februari 2024 | 11u49 | Gepost door annpeeters
station
Op 5 december 2023 raakte een meisje geklemd tussen de deuren van een bus op de schoollijn van Steenokkerzeel naar Keerbergen. Het onderzoek is afgerond en De Lijn neemt maatregelen.

Bij de specifieke busreeks, ingezet op de rit van het voorval in Kampenhout, werd de werking van het beveiligingsmechanisme bij de sluiting van de deuren grondig uitgetest. Uit de testen blijkt dat de beveiliging steeds werkt, behalve bij een dwangsluiting van de deuren. ‘Dwangsluiting’ is een manier voor het aansturen van de deuren waarbij deze kunnen sluiten als er reizigers voor de optische sensoren staan, bijvoorbeeld als de bus erg vol is. Deze diagnose komt ook overeen met de bevindingen van de externe expertise uitgevoerd door de onderaannemer in december. ​

Beveiliging

Het aantal voertuigen van deze specifieke busreeks in de vloot van De Lijn en de exploitanten is erg beperkt. De Lijn staat ondertussen in contact met de constructeur om de software te laten aanpassen, zodat ook bij een dwangmatige sluiting van de deuren de beveiliging tegen inklemming van reizigers in werking treedt.

In afwachting van deze fix zijn er al de nodige maatregelen genomen zodat chauffeurs die rijden op de betreffende schooldiensten van Haacht-Tildonk-Keerbergen de deuren enkel automatisch laten sluiten, met de gebruikelijke beveiliging dus.

Beter doorschuiven

In december werd er ook afgesproken dat De Lijn de bezetting van de schoolritten in Kampenhout zou monitoren. In de afgelopen maand januari heeft De Lijn op verschillende momenten tellingen en observaties aan de haltes in de regio uitgevoerd. De resultaten tonen aan dat de ritten druk gebruikt worden, maar dat er van een echte structurele overbezetting op de voertuigen geen sprake is.

"We zagen wel ​ dat de capaciteit van de voertuigen niet altijd optimaal wordt benut. Reizigers bleven na het opstappen vaak aan de deuren staan, om bij aankomst ook snel te kunnen uitstappen. Daardoor kunnen nieuwe opstappende reizigers moeilijk doorschuiven, en wordt de volledige ruimte in de bus niet gebruikt. Controleurs van De Lijn voerden tijdens de maand januari een aantal sensibiliseringsacties op de bus en aan de haltes uit, waarbij reizigers werden gewezen op het belang van doorschuiven. We voorzien in het voorjaar nog een aantal sensibiliseringsacties", laat De Lijn weten.

Ook voor de gemeente Kampenhout heeft veiligheid de hoogste prioriteit. De gemeente en De Lijn blijven de situatie monitoren. In een volgende fase van de invoering van het nieuwe Hoppin-netwerk in de regio zullen De Lijn en de lokale besturen binnen de vervoerregio ook de schoollijnen mee opnemen.

Lees meer over