Dan toch geen 1000 euro betalen om nest Aziatische hoornaars weg te halen

Hoornaars
De uitspraken van de voorzitter van het Vlaamse Bijeninstituut René De Backer zijn nog niet koud of er is al een andere regeling in de maak. René liet zondag weten dat mensen voortaan tot 1000 euro zouden moeten betalen om een nest van Aziatische hoornaars te laten verwijderen maar zo’n vaart gaat het wellicht toch niet lopen. Het Agentschap Natuur en Bos kwam zondag nog samen in een spoedoverleg waaruit een betere deal zou moeten voortvloeien. René is boos, niet alleen omdat er nu toch een oplossing uit de bus valt, waar hij niets van wist, maar ook omdat het agentschap doet uitschijnen dat Aziatische hoornaars niet gevaarlijker zijn dan wespen.  

“Het Agentschap voor Natuur en Bos zal op vraag van minister Demir samenzitten met de betrokken actoren en is bereid om verdere bestrijdingsacties te ondersteunen indien dat nodig is, inclusief eventuele meerkosten conform de afspraken met departement Landbouw en Visserij. Hierover zal de komende dagen worden samengezeten met de betrokken actoren”, zo luidt het bij het agentschap.

Volgens het agentschap zijn Aziatische hoornaars niet gevaarlijker, laat staan dodelijker, dan andere inheemse wespen. “Paniekzaaierij is nergens voor nodig. Toch is er deze morgen, zondag 7 augustus, een spoedvergadering geweest waarbij besloten werd dat er voor eventuele nieuwe acties toch de benodigde budgetten zouden kunnen vrijgemaakt worden”, zegt woordvoerder Jelle De Wilde.  

Voorzitter van het Vlaamse Bijeninstituut, René De Backer, weet niet wat hij hoort bij het feit dat er nu toch middelen vrijgemaakt kunnen worden om de bestrijders van hoornaars te vergoeden. “Dit is het allereerste wat wij hier van horen. We hebben donderdag 4 augustus vergaderd met het  Agentschap Natuur en Bos en Landbouw en we kregen toen te horen dat de facturen niet meer zouden betaald worden. Ze waren ook heel twijfelachtig over het feit of er nog middelen konden gevonden worden. Dit gaat over de veiligheid van mensen. Nu zeggen dat ze niet gevaarlijker zijn, dat maakt mij boos en verontwaardigd.”

Tekst: Laurien Holsbeeks