Aantal zorgboerderijen verdubbelde in provincie Vlaams-Brabant sinds 2008

Foto: Provincie Vlaams-Brabant.
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt de 126 zorgboerderijen van Steunpunt Groene Zorg in de provincie en dat zijn er 67 meer dan in 2008. Dat bleek tijdens een bezoek van Tom Dehaene en Monique Swinnen van de provincie en mensen van Steunpunt Groene Zorg aan zorgboerderij Het Nijswolkje in Rillaar. “De kracht van zorgboerderijen is dat ze via een unieke setting en aanpak kwetsbare jongeren en volwassenen begeleiden”, luidt het.

Het gaat zowel over klassieke landbouw- en tuinbouwbedrijven als over kleinere initiatieven zoals manèges, kinderboerderijen en hobbyboeren. 

“Inzetten op een kwaliteitsvolle samenwerking tussen zorgboer en zorggast is voor ons prioritair”, zegt Claire Luyten, consulent van het Steunpunt Groene Zorg.

 Heel wat jongeren en volwassen blijven hun weg vinden naar de zorgboerderijen als actieve dagbesteding. In 2021 waren er in Vlaams-Brabant 124 aanmeldingen.

 “Kwetsbare personen zinvolle activiteiten aanbieden in een groene omgeving, dat is de kern van Groene Zorg”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van land- en tuinbouw. “In post-coronatijd is er meer dan ooit nood aan. Wat is er immers heilzamer dan de natuur? Werken met dieren of planten geeft kracht. Op de boerderij krijgt de zorggast de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de dieren of het onderhoud van de planten.”

Dergelijke zorgboerderij vind je onder andere in de Aarschotse deelgemeente Rillaar waar Ann Geys en Tom Nijs het schapenbedrijf Het Nijswolkje runnen, het koppel heeft zelf ook vier kinderen.

In een vorig leven was Ann begeleidster in de gehandicaptenzorg en Tom ergotherapeut. “Hun bedrijf is niet enkel een plaats van ondernemen en produceren, maar ook een plaats die mensen samen brengt, mee laat genieten van en deelnemen aan het leven op de boerderij. Ze willen het zorgaspect structureel binnen brengen in hun bedrijf. ​Ze zijn sterk in het op maat werken. Steeds opnieuw wordt gekeken naar de mogelijkheden, de interesses en de capaciteiten van de zorggast. Hier wordt actief rekening mee gehouden. Zinvol bezig zijn én plezier hebben tijdens het werk worden hoog in het vaandel gedragen.”.