75-jarige Vlaamse pater die in Canada 79 jaar cel kreeg en nog in Blanden onderdook, weer op vrije voeten na negen jaar

Foto: Interpol.

In Canada is Eric Dejaeger (75) vrijgekomen na amper negen jaar cel. Hij kreeg negentien jaar cel in 2015. Die straf kreeg hij omdat hij meer dan twintig kinderen had misbruikt tussen 1978 en 1982. Dat gebeurde op het Noord-Canadese eiland Igloolik, daar was hij aangeduid als pater in de Inuit-gemeenschap. Hij dook jarenlang onder bij de paters Oblaten in Blanden.

In Canada is Eric Dejaeger (75) vrijgekomen na amper negen jaar cel, hij kreeg negentien jaar cel in 2015. Die straf kreeg hij omdat hij meer dan twintig kinderen had misbruikt tussen 1978 en 1982. Dat gebeurde op het Noord-Canadese eiland Igloolik, daar was hij aangeduid als pater in de Inuit-gemeenschap.

Dejaeger zal er goed in het oog gehouden worden, het vluchtgevaar is realistisch. Hij werd in Canada in 1989 al veroordeeld voor tien gevallen van kindermisbruik, daarvan bekende hij slechts enkele aanrandingen, de verkrachtingen niet. Hij kwam vrij in 1991. De van origine West-Vlaming vluchtte toen naar België toen er weer tientallen beschuldigingen binnen kwamen. Hij schuilde toen jarenlang bij de paters Oblaten in Blanden, maar werd in 2011 door België aan Canada uitgeleverd nadat er een internationaal aanhoudingsbevel was opgesteld. Hij werd bij zijn veroordeling door de Canadese rechter bekeken als wolf in het gewaad van een missionaris.

In eerste instantie kreeg Dejaeger 79 jaar cel, dat werd herleid tot 19 jaar gezien de redelijke termijn stevig was overtreden en de gevorderde leeftijd van de beklaagde. Hij wou opnieuw intrekken bij de paters Oblaten, dat werd hem geweigerd door de Canadese rechter. Hij mag geen contact hebben met kinderen en zijn slachtoffers en moet zich elke avond melden bij een opvanghuis en er verblijven.

Lees meer over