3 maanden cel met uitstel en 3 maanden rijverbod voor buschauffeur die fietsster doodreed

Het kruispunt van de Olmenhoekstraat met de Rechtestraat in Erps-Kwerps waar het ongeval gebeurde

Een 25-jarige buschauffeur kreeg op de Leuvense politierechtbank 3 maanden cel met uitstel, 3 maanden rijverbod en 1.600 euro boete. Dat had hij te danken aan een dodelijk ongeval op 25 maart 2021. Hij verleende toen met zijn bus geen voorrang van rechts aan Christine Van Gelder (42), in Erps-Kwerps. Ze overleefde de botsing niet.

Het niet verlenen van de voorrang werd niet betwist op de politierechtbank, zo wisten ze bij HLN. De rechtbank was van mening dat het een jammerlijk ongeluk betrof, maar dat het ongeval niet onvermijdbaar was. Van Gelder zou ongeveer 25 kilometer per uur gereden hebben, de lijnchauffeur zo’n 45 kilometer per uur. Hij reed niet te snel, maar wel aan onaangepaste snelheid omdat de zichtbaarheid er ook beperkt was door een hoekwoning op het kruispunt. Volgens de politierechter is dat en dat alleen de enige oorzaak van het ongeval. De chauffeur was na het ongeval en tijdens het proces in ziekteverlof om het te kunnen verwerken. De twintiger had nog maar vier maanden zijn rijbewijs D en reed die dag een voor hem onbekende route. Na het ongeluk werd hij overgeplaatst van de stelplaats van Leuven naar Hasselt.

Het fatale ongeluk gebeurde op 25 maart 2021 omstreeks 9.30 uur ‘s ochtends. Van Gelder was net met haar elektrische fiets naar haar werk. Op het kruispunt van de Rechtestraat en de Olmenhoekstraat kwamen ze in botsing. Het gebeurde toen ze op het kruispunt kwam om links af te slagen in de richting van Herent, de buschauffeur had nog de reflex om naar links uit te wijken. Toch kwam de botsing er. De bestuurder haastte zich meteen naar het slachtoffer, ze bleek al hersendood. Ondanks dat ze een fietshelm droeg, bleek de impact van de val te hard. Ze overleed in het Leuvense UZ Gasthuisberg, waar ze zelf werkte als diabeteseducator. Ze liet twee kinderen na.

Lees meer over