27 inbraken deze maand in Herent en Kortenberg: politie HerKo vraagt hulp van burgers

HerKo
Deze maand registreerde de politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) 27 inbraak(pogingen) op haar grondgebied. Dat zijn er elf meer in vergelijking met de maand oktober en achttien meer in vergelijking met september.

"Dat er meer inbraak(pogingen) plaatsvinden tijdens de donkere maanden is een fenomeen dat jaarlijks terugkeert. Tijdens de wintermaanden is er minder passage op straat en dus ook minder sociale controle. De meeste inbraken worden in deze periode ’s avonds gepleegd tussen 17 uur en 22 uur. Inbrekers kiezen voornamelijk woningen waar de bewoners afwezig zijn. Tijdens de donkere maanden is het niet moeilijk te zien welke woningen ’s avonds nog onbewoond zijn", zo klinkt het bij de lokale politiezone HerKo. Het is dus geen toeval dat de controleactie van de politie tijdens de (voor)avond plaatsvindt.

De politiezone controleert en patrouilleert regelmatig op het grondgebied, ook in en rond de treinstations. "Dieven komen en gaan ook met het openbaar vervoer. De politiezone roept op om de ogen en oren open te houden. Het is cruciaal om verdachte personen en voertuigen te melden aan de politie via het nummer 101. Kijk daarbij vooral naar hoe mensen zich gedragen in de gegeven omstandigheden, ongeacht of het mannen of vrouwen zijn. Uit recente info lijkt wel dat steeds meer voertuigen met buitenlandse nummerplaten gelinkt kunnen worden aan inbraken. Dat wil niet zeggen dat een voertuig met buitenlandse nummerplaat sowieso verdacht is, maar wees er extra waakzaam voor, zeker wanneer het voertuig vreemd is aan de buurt", zo luidt de raad van de politie.

"Verder valt het de politiezone op dat inbrekers hun inbraakmateriaal niet zelf meebrengen, maar in tuinhuizen op zoek gaan naar ladders en gereedschappen, zoals schroevendraaiers, die ze kunnen gebruiken. Bij één woning werd zelfs een kniptang gebruikt die in een bijgebouw aan de woning werd gevonden. Schroevendraaiers worden veelvuldig gebruikt om ramen en deuren open te forceren en ladders worden gebruikt om naar de eerste verdieping van een woning te klimmen", klinkt het.

De politiezone wil alvast de volgende preventietips meegeven:

- Ga je ’s avonds joggen of wandelen (met je hond)? Heb dan oog voor verdachte situaties en meld ze meteen aan de politie door naar het nummer 101 te bellen.
- Bewaar materiaal dat kan gebruikt worden om in te breken (zoals schroevendraaiers, griptangen, …) in een afgesloten garage of tuinhuis.
- Laat ook geen ladders in de tuin of het tuinhuis. Heb je geen andere mogelijkheid? Maak de ladder dan met een stevig (fiets)slot vast aan een vast object.
- De politiezone biedt gratis beveiligingsadvies aan op maat van je woning. Bewoners die interesse hebben om een advies te ontvangen, kunnen contact opnemen met de politiezone via pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of telefoon 016 85 34 00.

Lees meer over