Proefproject schoolstraat in de Pastoor Tilemansstraat

25 oktober 2019 | 21u47 | Gepost door redactie
Proefproject schoolstraat in de Pastoor Tilemansstraat
Van 4 november tot 20 december 2019 gaat de gemeente Oud-Heverlee bij wijze van proefproject een schoolstraat inrichten in de Pastoor Tilemansstraat, tot aan de kapel aan de Overwegstraat. Dit wil zeggen dat alleen voetgangers, fietsers en bewoners er toegelaten zijn.
Het bericht Proefproject schoolstraat in de Pastoor Tilemansstraat verscheen eerst op Leuven Actueel.

VBS Sint-Joris-Weert organiseerde op 20 mei 2019 een verkeersweek, waarbij een deel van de P. Tilemansstraat werd afgesloten als ‘schoolstraat’ en auto’s geweerd werden.

“Veel kinderen, ouders en leerkrachten klonken erg positief. Via een enquête werden alle betrokken verder bevraagd. 97 % van de ouders (74 deelnemers) hebben een positief advies gegeven over de schoolstraat en 94 % van de deelnemers is bereid om een schoolstraat te aanvaarden voor een heel schooljaar”, zegt men op de dienst mobiliteit van de gemeente Oud-Heverlee.

De gemeente gaat, bij wijze van proefproject, een schoolstraat inrichten in de Pastoor Tilemansstraat, tot aan de kapel aan de Overwegstraat.

Dit project moet zorgen :

voor een veiliger verkeer in de schoolomgeving
voor een grotere zichtbaarheid van de schoolomgeving
voor een aanmoedigend effect om te voet of met de fiets naar school te gaan

Het proefproject is voorzien in de schoolperiode (7 weken) tussen de herfst- en de kerstvakantie. De schoolstraat zal plaatsvinden tussen 8.15 en 9.00 uur ’s morgens en tussen 15.15 en 16.00 uur in de namiddag (tussen 11.35 en 12.20 uur op woensdag).

Wat is een schoolstraat ?

In een schoolstraat is de openbare weg voorbehouden voor voetgangers en fietsers. Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of van wie de garage in die straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, en voertuigen in het bezit van een vergunning, afgegeven door de wegbeheerder, hebben toegang tot deze straat.

Bestuurders die in de schoolstraat rijden, doen dit stapvoets; ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er zo nodig voor. De bestuurders van gemotoriseerde voertuigen brengen de voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinderen hen niet. Uitrijden van de schoolstraat is toegelaten tenzij anders bepaald door de wegbeheerder.

 

Het bericht Proefproject schoolstraat in de Pastoor Tilemansstraat verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over