Oud-Heverlee ontvangt ongeveer 35.000 euro om Vlaanderen te helpen ontharden

Aan de Zoete Waters zal ook onthard worden

De gemeente Oud-Heverlee zal van de Vlaamse Overheid ruim 35.000 euro ontvangen voor de uitvoering van haar klimaatactieplan. Ze krijgen dit op voorwaarde dat ze zelf het dubbele van dat bedrag besteden.

Oud-Heverlee ontvangt exact 35.472 euro voor een lokaal energie en klimaatplan.

“Dat bevat vele acties, zoals het energiezuinig maken van de openbare verlichting. We willen ook één boom extra per inwoner planten tegen 2030, dat is een project van de Vlaamse overheid waaraan we meedoen. We plannen ook 50 energiebesparende renovaties van woonéénheden tegen 2030. We gaan ook per inwoner een vierkante meter ontharden, in totaal moet er 6,6 miljoen vierkante meter onthard worden tegen 2030 in Vlaanderen. Zo dragen we ons steentje bij. Voorts hoort ook de installatie van hemelwaterputten en de aanleg van een bufferbekken langs de Expresweg daarbij”, wist de burgemeester Bart Clerckx (CD&V).

In het klimaatplan zitten ook nog een halve meter haag extra per inwoner verankerd en projecten van auto’s delen en collectieve aankopen.

Momenteel lopende zijn al de verdere “verledding” van de straatverlichting, per jaar worden 450 lampen vervangen en omgezet in LED-lampen. Tegen 2028 moet dit project afgerond zijn. Voorts wordt er gewerkt aan de ontharding van GBS de Lijsterboom in Blanden en de Zoete Waters. Een lopend dossier is ook het energiezuinig maken van het patrimonium.

Lees meer over