Oud-Heverlee gaat strijd aan met foutparkeerders rond Meerdaalwoud

18 maart 2021 | 14u19 | Gepost door redactie
Parkeren bos
Het afgelopen jaar hebben we met z’n allen de schoonheid van het Meerdaalwoud herontdekt. Helaas heeft de populariteit van het bos ook een keerzijde. De bosrand en de omgeving lijken nu vooral te worden ingenomen door geparkeerde en vooral foutgeparkeerde auto’s, die zorgen voor hinder en onveilige situaties.

Samen met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid heeft de gemeente Oud-Heverlee de drukte en de parkeersituatie rond het Zoet Water en het woud geanalyseerd. Op basis van die analyse beslisten ze om een aantal kleinere parkings langs de Weertsedreef af te sluiten en de parking aan de minnebron in het Zoet Water te structureren en te beperken tot acht plaatsen, uitsluitend bruikbaar voor kortparkeren. De Weertsedreef zal tijdens de weekends ook helemaal worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Eerder was al beslist om ieder derde weekend van de maand de Weertsedreef autovrij te houden.

Meerdaalwoud vooral vragen om gebruik te maken van de drie onthaalpoorten en de parkeerzones die er nu al zijn. Aan het Zoet Water kan je niet alleen parkeren ter hoogte van het Zoetwaterpark, maar is er ook een zeer uitgebreide parking naast de sportterreinen aan de Waversebaan.

In Sint-Joris-Weert is er de parkeerzone aan De Speelberg. Er zal een parkeerverbod worden ingevoerd langs de noordzijde van de straat. In Blanden kan je parkeren op de parking voor De Torenvalk. De drie onthaalpoorten (Zoet Water, Sint-Joris-Weert en de Torenvalk) zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer.

Burgemeester Bart Clerckx is heel blij dat de mensen het bos hebben herontdekt “maar het bos lijkt nu wat het slachtoffer van zijn succes. We willen iedereen de kans geven om ongestoord te genieten van de mooie natuur die onze gemeente rijk is”.

Regiobeheerder Patrick Huvenne vult aan: “Onze drie onthaalpoorten passen in de structuurvisie voor het Meerdaalwoud en het Heverleebos. Niet toevallig liggen ze op strategische plekken waarmee we recreatie en bosbescherming willen verzoenen. De versnipperde, kleinere parkeerplaatsen in en rond het bos willen we met deze maatregel opheffen en het gebruik van de grote, beter geschikte parkings aan de onthaalpoorten stimuleren”.

Lees meer over