OCMW Oud-Heverlee betaalt 549.000 euro schadevergoeding voor vroegtijdig beëindigen studieopdracht

de kouter

In 2013 heeft het OCMW van Oud-Heverlee de overeenkomst met een architectenbureau  in het kader van een studieopdracht voor de bouw van een woonzorgcentrum, die dateerde van 2006, eenzijdig beëindigd. Dit gebeurde kort nadat het OCMW in 2011 had beslist om de Kouter te realiseren via een  participatieve publiek-private samenwerking.

Initieel was het bedrag van de schadevergoeding die het OCMW moest betalen vastgesteld op 116.000 euro.  Maar de tegenpartij  was van mening dat ze recht hadden op een veel hoger bedrag.  Na een lange juridische strijd tot bij het Hof van Cassatie werd het OCMW van Oud-Heverlee in 2020 in het ongelijk gesteld.  Het OCMW van Oud-Heverlee heeft daarop een overeenkomst gesloten met de tegenpartij om het rechtsgeschil te beëindigen en heeft bijkomend in 2021 nog een bedrag van 433.000 euro moeten betalen. Dit brengt de totale schadevergoeding die het OCMW betaald heeft op 549.000 euro waaronder 190.000 euro aan interesten.

Patrice Lemaitre van Open Vld Oud-Heverlee betreurt ten sterkste dat de belastingbetaler van Oud-Heverlee moet opdraaien voor het feit dat het OCMW in 2013 de situatie niet juist ingeschat heeft: "Goed bestuur kan je dit echt niet noemen. Dit is een enorm bedrag voor een kleine  gemeente als Oud-Heverlee  en het geld had zeer goed kunnen gebruikt worden voor andere zaken zoals bijvoorbeeld de aanleg van het park bij het woonzorgcentrum of eventueel voor de aankoop van de terreinen aan het Zoet Water."

Lees meer over