Nieuw kerkhofreglement: graven mogen verplaatst worden voor algemeen nut

5 augustus 2022 | 11u27 | Gepost door annpeeters
kerkhof
In Oud-Heverlee heeft men een nieuw kerkhofreglement goedgekeurd waarbij graven mogen verplaatst worden voor algemeen nut. Toch al het volgens de burgemeester niet zo'n vaart lopen met verplaatsingen.

Sinds de goedkeuring van het reglement waarbij graven mogen verplaatst worden is er ongerustheid bij familieleden van overledenen.

"Niet nodig", laat burgemeester Bart Clerckx (CD&V) vanop zijn vakantiebestemming weten. "De gemeente heeft geen plannen om het terrein achter het kerkhof van Haasrode te bebouwen, zoals sommigen vrezen. Er is twee jaar geleden een masterplan opgemaakt voor Haasrode, waarin we een beeld geven hoe het dorp zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen op gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit. De open ruimte, de kerkomgeving, de school,… De krijtlijnen waar toekomstige ontwikkelingen zich aan moeten houden. Hier is nog niets concreet over, zelfs geen vraag. Het kerkhof zal altijd kerkhof blijven. Mensen moeten zich niet ongerust maken, integendeel."

Concessie of volle grond

Het reglement dat is goedgekeurd, is een mogelijkheid tot éénmalige regularisatie. "Normaal word je ofwel begraven in ‘volle grond’ (gratis en geen mogelijkheid tot verlening) ofwel een concessie (betalend en verlengbaar) zoals in alle gemeenten. In het verleden werden uitzonderingen toegestaan aan mensen in volle grond, door een jaarlijkse som te betalen konden zij het graf verlengen. Dit is veel te duur voor de mensen en zorgt ervoor dat de organisatie van het kerkhof wanordelijk begint te worden. Deze mensen mogen er nu voor kiezen om een concessie te nemen. Als blijkt dat voor de goede inrichting van het kerkhof een graf moet verplaatst worden, zal de gemeente de ontgraving op zich nemen. Wij gaan ervan uit dat dit zeer uitzonderlijk zal moeten gebeuren en dit geldt voor al onze kerkhoven. Het resultaat moet zijn dat de burger minder moet betalen, meer en langer gerust wordt gelaten met ongemakkelijke vragen voor verlenging en dat onze kerkhoven logischer ingericht zullen zijn." 

Onderhoud

"Ondertussen zijn we al enkele jaren bezig om de kerkhoven onderhoudsvriendelijker te maken. Nu dat er geen pesticiden meer mogen gebruikt worden, is het onderhoud van de kerkhoven zeer arbeidsintensief geworden. We gaan nu meer en meer naar een ingroening van onze kerkhoven. Onze werkmannen doen hun best en zorgen ervoor dat de kerkhoven er netjes bijliggen. Dat er momenten zijn, dat het onkruid wat langer is, is in deze periode onvermijdelijk. 

Lees meer over