Extra zwaluwnesten in Sint-Joris-Weert

16 April 2020 | 16u43 | Gepost door redactie
Extra zwaluwnesten in Sint-Joris-Weert
Er werden recent in Sint-Joris-Weert 15 kunstnesten met mestplankjes opgehangen aan verschillende verschillende gebouwen, waaronder de pastorie.
Het bericht Extra zwaluwnesten in Sint-Joris-Weert verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het gaat niet goed met de zwaluwen in onze regio. Er is een gebrek aan geschikte locaties om hun nest te bouwen. Daarom plaatst Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 13 gemeenten, kunstnesten.

Omdat zwaluwen in de winter hier niet voldoende insecten vinden, overwinteren ze in Afrika. In de lente komen ze terug om voor nakomelingen te zorgen. Zwaluwen zijn erg honkvast en keren terug naar dezelfde nestlocatie. Huiszwaluwen ‘metselen’ hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen. Door de hedendaagse architectuur en bouwwoede en het feit dat onze omgeving steeds ‘netter’ wordt, ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten. Kunstnesten voor Huiszwaluwen zorgen ervoor dat vogels minder lang aan hun nest moeten bouwen en sneller eieren kunnen leggen.

Het Regionaal Landschap Dijleland werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren een kunstnestenproject uit. In totaal worden er in 2019-2020 in deze gemeenten meer dan 370 zwaluwkunstnesten geplaatst.
Op die manier kunnen de lokale zwaluwkolonies in onze provincie de komende jaren weer uitbreiden.

Oud-Heverlee geeft het voorbeeld

De gemeente Oud-Heverlee werkt al jaren samen met de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (IGO). “Er werden bij veel inwoners kunstnesten en mestplankjes geplaatst. De zwaluwen zijn een vaste waarde in het centrum van Sint-Joris-Weert. Zij kondigen hier steevast de lente aan. Er werden recent in Sint-Joris-Weert 15 kunstnesten met mestplankjes opgehangen aan verschillende verschillende gebouwen, waaronder de pastorie. Als gemeente willen we nog een extra steentje bijdragen door aan het oud gemeentehuis van Sint-Joris-Weert, waar al zwaluwen broeden, 12 extra kunstnesten bij te plaatsen. Ook aan de basisschool zullen we nog 5 nesten plaatsen. In totaal komen er dus 32 kunstnesten bij.”

Zelf aan de slag

Wie zelf iets wil doen, kan contact opnemen met de dienst milieu. Voorwaarde is dat er bewoonde zwaluwnesten in de buurt zijn en je een brede lichtgekleurde dakoversteek hebt. Waarnemingen van zwaluwnesten kan men doorgeven via www.waarnemingen.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht Extra zwaluwnesten in Sint-Joris-Weert verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over