Bart Dereymaeker in het voetspoor van overleden vader Lieven

13 juni 2019 | 13u20 | Gepost door redactie
Bart Dereymaeker in het voetspoor van overleden vader Lieven
Drie jaar geleden nam Bart Dereymaeker voorgoed afscheid van zijn papa. Lieven overleed op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van malaria, na een inleefreis naar Malawi met UCLL-studenten. Bart ondernam dezelfde reis in de voetsporen van zijn vader.
Het bericht Bart Dereymaeker in het voetspoor van overleden vader Lieven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lieven was naast een geëngageerde leerkracht, ook een man met het hart op de juiste plaats. In Malawi leidde hij het project ‘Agogo steunt studenten’, waarmee hij jongeren de kans gaf om naar school te gaan. Na zijn laatste reis naar Afrika werd Lieven echter ziek en op 21 juli 2015 overleed hij aan de gevolgen van Malaria. Bart wilde het project van zijn vader bezoeken om te zien hoe ver het nu staat, maar ook om het gedachtegoed van zijn overleden vader te zien verder leven aan de andere kant van de evenaar.

Met zijn goede vrienden en tv-makers Thomas Schoenaerts en Bregt Jansegers begon Bart aan het avontuur. Van de reis werd de reportage ’Weg van Malawi’ gemaakt, die te zien is op www.vrt.be?utm_source=rss&utm_medium=rss. Het drietal bezocht er vlak na aankomst Robert, de eerste student van het project. Lieven Dereymaecker betaalde de studies automechanica van de toen 16-jarige jongen. Nu heeft de man een eigen garage en is hij de lokale coördinator van het project. Hij selecteert nu jongeren voor een beurs. Nadien gaf Lieven nog 38 studenten een toekomst door hun studies te betalen. Eén van hen is Esther. Haar ouders konden haar studies niet betalen, maar dankzij de hulp van Agogo werd ze leerkracht. Nu geeft de jonge vrouw les in de lagere school in Mulanje.

“Ik wilde vooral weten of de studies van beloftevolle studenten betalen de juiste manier is om het probleem ter plaatse aan te pakken”, zegt Bart. “Ik stelde vast dat de jongeren die mijn vader gesteund had, een hele gemeenschap in het project betrokken hadden en het project ook na zijn dood verder zetten. Hoewel ik in het begin kritisch was, moet ik nu toegeven dat zijn werk een grote impact gehad heeft en dat geeft me een warm gevoel. De 10 jaar dat mijn vader in Malawi aan het werk geweest is om er de onderwijsproblemen aan te pakken, zijn niet voor niets geweest. Maar er blijft nog veel werk aan de winkel. ”

Foto: Thomas Schoenaerts

Het bericht Bart Dereymaeker in het voetspoor van overleden vader Lieven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over