Wolf gespot in Heverlee, mogelijk verband met doodgebeten ree in Tielt-Winge

Wolf in Leuven

Op 30 december 2021 werd in Heverlee een wolf gespot. Dat blijkt uit een video die het Meldpunt Welkom Wolf van natuurvereniging Landschap vzw toegestuurd kreeg. Het is bijna 200 jaar geleden dat er nog een wolf werd opgemerkt in Vlaams-Brabant.

De eerste wolf in Vlaanderen dook al op begin 2018, wolvin Naya werd later samen met haar welpen door onbekenden om het leven gebracht.

Nu is er dus een wolf opgemerkt aan het kruispunt van de Geldenaaksebaan met de Meerdaalboslaan N25 (de expresweg van de E40 naar de Tiensesteenweg) in Heverlee. Het dier kwam om 6.07 uur van het Researchpark Haasrode en verdween in de richting van de Ambachtenlaan en Heverleebos.

Lees verder onder de video. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

200 jaar geleden

“Rond 1800 waren er nog meldingen van een wolvenplaag in Vlaams-Brabant maar daarna werd het dier in heel ons land uitgeroeid. Tweehonderd jaar lang was er geen wolf meer te bespeuren in Vlaams-Brabant en dan plots verschijnt er ééntje op een plaats waar je het nooit zou verwachten. Het gaat met zekerheid om een jonge zwerver, dus geen gevestigde wolf maar een doortrekker. Ergens tussen hun eerste en hun tweede verjaardag verlaten jongvolwassen wolven de ouderlijke roedel en gaan ze rondzwerven door Europa, op zoek naar een eigen territorium en een partner. Die zwerftocht bracht deze wolf op een onverwacht drukke plek”, luidt het bij Welkom Wolf.

Dat de vereniging nu pas met het nieuws komt, heeft te maken met het feit dat de mail met het filmpje weken lang verborgen zat in hun spamfolder. “De waarnemer stuurde een videobestand mee dat te zwaar was, waardoor de waarneming in de spam terecht kwam en met veel vertraging ontdekt werd. Het heeft zelfs niet veel gescheeld of de wolf was helemaal nooit ontdekt want na 4 weken worden berichten in de spam automatisch gewist”

Op 19 december 2021 werd in Tielt-Winge al een dode ree ontdekt met een duidelijke beet in de hals. “Zowat de handtekening van een wolf. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek onderzoekt nu de DNA-stalen die ter plaatse verzameld werden. Er hoeft geen verband te zijn met de waarneming in Heverlee maar het is ook nog niet uit te sluiten.”

Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om mogelijke waarnemingen van wolven (ook onzekere) te blijven melden. Dat kan via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Op de website www.welkomwolf.be vind je meer informatie over wolven en hun comeback naar onze streken.