Wijnbouw in Vlaams-Brabant stijgt minder sterk dan in andere provincies
De provincie Vlaams-Brabant is traditioneel sterk in wijn. Zo telde Vlaams-Brabant in 2019 nog het grootste aantal wijnbouwers van alle provincies in ons land. Maar in de voorbije vier jaar werd ze voorbijgestoken door Limburg en Luik en noteerde ze de kleinste stijging, buiten Luxemburg. “Nochtans heeft Vlaams-Brabant een enorm potentieel om wijn te produceren”, zegt kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA), die de cijfers opvroeg bij de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).
Vlaams-Brabant heeft, dankzij haar ondergrond en glooiende landschap, van oudsher een traditie van wijn verbouwen. Vooral de Druivenstreek staat bekend als een ideale wijnregio, al moeten ook het Hageland en het Pajottenland tegenwoordig niet meer onderdoen. Vier jaar geleden spande Vlaams-Brabant nog heel wat kronen. Zo was het de provincie met de meeste wijnbouwers (39), met het tweede grootste aantal bebouwde hectares (64) en met het tweede grootste aantal geproduceerde liters mousserende wijn (56.905).
Ook vandaag doet de wijnbouw in Vlaams-Brabant het nog altijd goed. Toch valt op dat de cijfers minder sterk stijgen. Van alle Vlaamse provincies kende Vlaams-Brabant in 2023 het minste nieuwe wijnbouwers (3). Tussen 2019 en 2023 steeg het aantal wijnbouwers in Vlaams-Brabant met 31,03 procent: van 29 naar 38. Dat was de kleinste stijging in heel België, buiten Luxemburg.
In 2023 werd in Vlaams-Brabant 135.350 liter witte wijn, 22.627 liter rode wijn, 12.168 liter roséwijn en 75.975 liter mousserend witte wijn geproduceerd. Mooie cijfers, maar ook hier waren de toenames minder uitgesproken dan in de rest van België.
Het aantal beplante hectares nam tussen 2019 en 2023 met 45,31 procent toe in Vlaams-Brabant: van 64 naar 93. Buiten Luxemburg en Antwerpen was de stijging in alle andere provincies een stuk groter. Kijk maar naar Oost-Vlaanderen (+110,34%) en West-Vlaanderen (+128,30%). “Al ligt de reden daar voor de hand”, aldus Katrien Houtmeyers. “Vlaams-Brabant is veel meer bebouwd, wat de uitbreidingskansen voor wijnbouwers natuurlijk doet afnemen. Toch is het belangrijk dat we ook de wijnbouwers in Vlaams-Brabant alle kansen blijven geven. Door de weersomstandigheden (late vriesprikken zoals enkele weken geleden, hagelbuien, …) blijkt het voor wijnbouwers een hele puzzel te zijn om hun productie rendabel te krijgen. Uitbreiding is dan vaak de enige mogelijkheid om meer winst te maken. We moeten dan ook blijven waken over het evenwicht bebouwing-open ruimte, zodat deze mooie traditie niet verdwijnt uit Vlaams-Brabant!”