Werknemer steelt blikje bier van band bij AB InBev en wordt ontslagen: stakingen aan de gang

bier

Maandag werd een werknemer van AB InBev op staande voet ontslagen nadat hij zich een blikje bier vanop de band had toegeëigend. Hierdoor is er sinds maandagnamiddag een spontane staking uitgebroken bij de productielijn in Leuven. 

“Het probleem is al veel langer bezig”, begint hoofddélégué van ACV, Alex Vancauwenbergh. “De werknemers hebben het gevoel dat ze niet meer gewaardeerd worden en ze voelen zich ook heel ongelukkig. De werkdruk is zo hoog, als er mensen op pensioen gaan of het bedrijf verlaten, worden ze niet mee vervangen. Hierdoor is de werkdruk zo hoog dat het bijna onmogelijk is. Minimumbezettingen worden niet meer gerespecteerd. Maar ook worden er sancties uitgedeeld, vaak aan de hand van geruchten, terwijl er soms helemaal niets van waar is. En het belangrijkste is de loonadministratie. Deze is ronduit slecht, mensen worden vaak te weinig betaald en ook dit wordt niet rechtgezet", stelt Vancauwenbergh.

Op staande voet ontslagen

"De druppel was natuurlijk het ontslag van een werknemer die hier al 35 jaar werkt. Die pakte op vrijdag een blikje van de band en werd maandag ontslagen. Samen met al de voorgaande klachten, was dit de druppel voor het personeel en hebben ze het werk neergelegd. Van maandagnamiddag tot vandaag gaat het over een 400 mensen. De productiesite ligt op dit moment stil, wat natuurlijk een impact zal geven, maar dat kunnen we pas later bekijken. Het overleg vandaag werd stopgezet zonder akkoord, dus we gaan nu de werknemers van de middagploeg informeren en kijken of ze willen werken of het werk neerleggen”, aldus Alex Vancauwenbergh.

Vorige week werd er nog gestaakt in de brouwerij van Hoegaarden. Na enkele dagen werd het werk daar hervat, weliswaar zonder akkoord.

Lege productielijn AB InBev

Lees meer over