Wat te doen met Halloween en in de herfstvakantie?

Halloween

De herfstvakantie staat voor de deur en die wordt ingezet met lekker griezelen want dit weekend vieren we Halloween. Tv-zenders pakken uit met de klassiekers onder de horrorfilms, kinderen komen aanbellen, in hun meest gruwelijke vorm, en zijn op zoek naar snoep, maar ook buiten valt er veel te beleven de komende dagen. We haalden alvast het beste van Michael Myers, Freddy Krueger en Jason onder het stof uit en zetten voor u graag enkele mogelijkheden op een rijtje in het Leuvense en het Hagelandse. Dat het voor iedereen een fijne Halloween mag worden en een leuke herfstvakantie. 

1-Halloween

In Haacht kan je, van zaterdag 30 oktober tot zondag 7 november, deelnemen aan een 5 kilometer lange griezeltocht, die georganiseerd wordt door de KWB Haacht-centrum.

De tocht richt zich op gezinnen met kinderen. Onderweg staan zeven borden met daarop telkens 2 QR-codes. Wanneer je die scant met je smartphone krijg je een audiofragment te horen van een griezelverhaal en krijg je ook een opdracht voorgeschoteld, aan het einde heb je het volledige verhaal gehoord.

Het eerste bord vind je op de Vossenberg, ter hoogte van huisnummer 13. Vooraf inschrijven hoeft niet, je moet je wel registreren aan het begin van de wandeling, dat doe je door de eerste QR-code in te scannen. Deelnemen is gratis.

Ook in Tremelo organiseren ze een griezeltocht. Deelnemen kan van zaterdag 30 oktober tot 28 november. Ook hier leidt de tocht langs 8 stopplaatsen waar je telkens een vertelbord vindt met daarop een QR-code.

De tocht start aan de bibliotheek (Kruisstraat 12 in Tremelo) en er zijn 2 parcours, eentje van 2,8 kilometer lang en een ander van 3,5 kilometer, beiden zijn bewegwijzerd.

Lees verder onder de foto. 

Tremelo
Ook in Tremelo organiseren ze een griezeltocht.

1b-Nog meer griezeltochten

De KWB in Keerbergen organiseert een spannende, 15 km lange, luisterwandeling met Dimitri Leue als verteller. De tocht loopt langs zeven borden, waar men aan de hand van een QR-code telkens een deel van een verhaal kan beluisteren. De twee verhalen, eentje voor kinderen tot 10 jaar en een tweede voor iedereen die ouder is,  werden speciaal voor KWB geschreven door auteur An Neven.”In de verhalen kom je onder andere het heksje Amalia tegen, geen onbekende voor zij die vorig jaar al deelnamen aan de tocht voor de jongsten”, zegt Jean-Pierre De Coninck van KWB Keerbergen.

De griezeltocht kan je afleggen van 30 oktober tot en met 7 november. Deelnemen is gratis en starten doe je aan Beau Terra langs de Oudstrijderslaan. Tijdens het eerste weekend, op 30 en 31 oktober, voorzien de organisatoren op het parcours een drankentent tussen 13 uur en 19 uur

Op vrijdagavond 29 oktober organiseert Therapiedier vzw een Halloweenwandeling In Langdorp voor baasjes en hun honden. Zodra het donker is, trekken de deelnemers het bos in, een zaklamp is dan ook aangeraden.

Er wandelen enkele gedragstherapeuten mee die al je vragen over het gedrag van je honden kunnen beantwoorden. De leukst verklede viervoeter wint een prijs.

Je hebt geen Covid safe ticket nodig en deelnemen kost 5 euro per persoon, cash te betalen. 

Het vertrek is voorzien om 19.30 en vanaf 19 uur brandt er al een kampvuur.

Plaats van afspraak is de Toscanzahoeve, Milisstichel 3 in Langdorp.

Lees verder onder de foto. 

Halloween
In Diest kan je op pad gaan met een lugubere troubadour. Foto: Dienst Toerisme

Bibberen met troubadour uit het hiernamaals

In Diest is er op zaterdag 30 oktober een bibberwandeling. Met de troubadour ga je op wandel in het Warendebos en luister je naar zijn griezelige dodendeuntjes. Het gaat om een themawandeling, geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar Het vertrek is aan The Spooky Chapel in de Koning Albertstraat 14, om 15 uur en 16.15 uur. Deelnemen kost je 3 euro per persoon.

In Aarschot keert Terra Mytica terug naar de oorsprong van Halloween. Het spektakel neemt je mee naar een vreemde en duistere plek en vertelt de sages en legenden opnieuw. Je kan in Domein Elzenhof  (Nieuwland 3) terecht op zaterdag 30 en zondag 31 oktober vanaf 16 uur. Prijzen vind je op hun website

Lees verder onder de foto. 

Terra Mytica
Terra Mytica in Aarschot keert terug naar de oorsprong van Halloween. Foto: Terra Mytica

2-Halloweenmarkt 

Er zijn er wellicht meer maar wij vonden er alvast twee, markten waar griezels voor een extra sfeer zorgen Tijdens de zondagsmarkt van 31 oktober, op het Sint-Jorisplein in Tienen,  kunnen bezoekers, van 08.00 tot 12.30 uur, griezelfiguren op stelten tegen het lijf lopen. Tijdens de zondagsmarkt kunnen kinderen zich laten grimeren om anderen de stuipen op het lijf jagen.

In Diest organiseren ze vrijdagavond een avond winkelplezier in een duistere sfeer. ’s Avonds rijdt het vurige trio Furia Chariot rond in de stad met een strijdmobiel en, wie weet, misschien duiken er ook wel vreemde figuren op. De oude gasthuiskapel wordt omgetoverd tot The Spooky Chapel en speciaalzaken houden hun deuren open tot 21 uur.

3-Sint-Maartens feest en -vuur in Tienen en Tielt-Winge

Vissenaken viert dan weer Sint-Maarten op zaterdag 6 november. Op het programma staat om 18 uur een gezinsmis met aansluitend een optocht met de reus Sint-Maarten te paard. Om 19.30 uur worden de vuurkorven ontstoken aan de Kronkel en is er een hapje en een tapje. Om 20 uur tenslotte brengt Circus Paljasso een vuuract en is er nog een optreden van The Legacy. Een en ander gaat door aan het OC De Kronkel, Sint-Pietersplein in Vissenaken. De inkom is gratis.

Sint-Maarten eren ze ook in Tielt-Winge op woensdag 10 november. Het Sint-Maartensvuur is een jaarlijks terugkerende traditie, het bestaat al 40 jaar in de gemeente, en dit jaar wordt het evenement Covid-safe georganiseerd, dat wil zeggen dat er geen tent komt te staan en alles in openlucht doorgaat. Een Covid Safe Pas is vereist om het terrein op te mogen. Wanneer je die niet hebt moet je eerst een negatieve test afleggen. De organisatoren beloven alvast ook optredens maar wie er komt, houden ze nog even als verrassing, als we ze mogen geloven wordt het er, in het beste geval, eentje uit het verleden met veel impact,  de onderhandelingen zijn nog niet helemaal rond. "We willen terug naar de roots en er een feest van maken voor lokale mensen", luidt het bij de organisatoren. Snoeihout voor de brandstapel kan je nog binnen brengen, net achter Huize Hageland, op zaterdag 30 oktober, zondag 31 oktober, maandag 1 november en dinsdag 2 november. 

Lees verder onder de foto. Snoeihout 

Sint-Maartens Mette
Sint-Maartens vieren ze in Tielt-Winge met een groot vuur en optredens van artiesten

3-Na Halloween valt er nog meer te beleven

In Tienen kan je op 30 oktober naar de muziektheaterwestern Onheil in Black Creek van muziektheater De Kolonie. Zij vertellen het verhaal van Dirk, de zoon van de stichter van Black Creek, die het uit handen moet geven. “Het valt onze held erg zwaar om zich aan te passen aan een wereld waarin granola, klimaatspeeltuintjes en het therapeutisch aaien van schapen vanzelfsprekend zijn”, luidt het bij de makers.

In het spektakel zit ook muziek verwerkt, een duel tussen country en blues en tribale ritmes volgens de initiatiefnemers.

Lucas Van den Eynde, Bo Spaenc en Bart Van Huyck zijn de acteurs van dienst in een cowboy-verhaal van Hugo Matthyssen.

Afspraak op 30 oktober om 20.15 uur in CC De Kruisboog in Tienen.

Nog in Tienen brengt Home Beleven Evenementen Activiteiten, op 3 november, TimTim een muzikale, beeldende, theatervoorstelling over twee timmermannen die maar niet genoeg krijgen van verbouwen en dat heeft zo zijn effecten.

De voorstelling wordt opgevoerd op woensdag 3 november, van 14 uur tot 14.45 uur in CC De Kruisboog. Een ticket kost 8 euro, -12 jarigen betalen 6 euro.

In Tienen zijn ze goed bezig want ook het verhaal Raya en de laatste draak wordt verteld in de polyvalente Theaterzaal van het CC De Kruisboog op donderdag 4 november. Hier krijg je het relaas te horen van vijf clans in het Land van de Draak, De draken zijn er intussen verdwenen en het land werd binnengevallen door een duistere sinistere kracht.

De voorstelling start om 14 uur en duurt 2 uur. Plaats van afspraak is de polyvalente Theaterzaal van het CC De Kruisboog in Tienen.

De inkom bedraagt 4 euro en 55-plussers betalen 3 euro, net als de -26-jarigen.

Filmliefhebbers kunnen in Tienen, op vrijdag 5 november, gaan kijken naar Holland: Natuur in de Delta, de derde film over natuur in Nederland. De filmmakers werkten, samen met een team biologen, meer dan 3 jaar aan de film, die geschikt is voor het hele gezin en speelt om 20 uur in Natuur.huis De Gors in de Metselstraat 75 in Tienen. Reserveren doe je via deze link.

De Martine Van Camptocht in Diest wordt georganiseerd i.s.m. Natuurcentrum Webbekoms Broek, u weet wel daar waar ooievaars 2 jongen op de wereld hebben gezet. In 3 lussen ontdek je er hoe groen Diest en omgeving is. Starten kan je op vrijdag 5 november, van 7 uur tot 15 uur, aan het bezoekerscentrum in de Omer Vanaudenhovelaan 48. Deelnemen kost 2 euro per persoon. Leden betalen 1,50 euro.

Nog in Diest kan je deelnemen aan een herfstzoektocht onder de noemer Het Mysterie van de Vallende Bladeren. Deelneemers moeten Mudie het mysterie helpen ontrafelen. Plaats van afspraak de dienst Toerisme in de Koning Albertstraat 16a. Deelnemen is gratis.

In Scherpenheuvel-Zichem organiseert Natuurpunt een Vroege Vogelwandeling met Kamiel op zondag 31 oktober, van 8 tot 12 uur. Hier ga je op zoek naar de soortenrijkdom met een ervaren gids. Meer informatie krijg je op hun website.

Tenslotte brengt Cultuur & Erfgoed de Merode in de Aarschotse deelgemeente Langdorp (Sint-Antonius Abt kerk Wolfsdonk - Dorp 1) een tentonstelling rond 900 jaar Norbertijnen in het Merode-gebied. Je kan de expo bezoeken van vrijdag 5 tot zondag 21 november, telkens van 13.30 tot 16 uur. De inkom is gratis.

Tekst: Conny Justé, Rik Poulman, Christian Henuy, Dirk Van de Gaer, Dirk Desmet. 

Lees meer over