Wat doen we morgen? Een originele wandeling in Oost-Brabant is één van de mogelijkheden in coronatijden

wandelen
Nu we met zijn allen nog altijd meer wandelen, een mens moet iets doen in coronatijden, leek het ons een goed idee om voor u op zoek te gaan naar paden in eigen streek die net dat ietsje meer brengen, niet zomaar een wandeling maar eentje die iets extra’s biedt zoals een gigantisch Christusbeeld, kabouters in een bos of eentje waarbij je wandelend naar poezie luistert. We zetten er voor u graag tien op een rij.

1- Wandelen langs een reuzegroot Christusbeeld

Christusbeeld

In de Bekkevoortse deelgemeente Assent brengt de Mierenbergwandeling je langs een gigantisch Christusbeeld van 11 meter hoog, het werd destijds geplaatst door inwoners als dank omdat  de gemeente gespaard bleef tijdens zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, en de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.  

De route start aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in de  Dorpsstraat in  Assent . In de kerk vind je een beschermd orgel dat oorspronkelijk in het Klein Begijnhof in Leuven stond en buiten hangt een plan van het parcours.

Aan het einde heb je ruim 15 km. afgelegd, wat een gemiddelde wandelaar op net geen 4 uur tijd doet.

De wandeling loopt over de knooppunten 308 - 328 - 913 - 911 - 910 - 902 - 903 - 906 - 907 - 329 - 914 - 330 - 308. Hou rekening met het hellende landschap. 

De afbeelding is van de gemeente Bekkevoort.

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/mierenbergwandeling/

2- Wandelen langs druivelaars

Druiven Overijse

Het hoeft niet te verwonderen dat je in Overijse een mooie wandeling kan maken via de druivelaars in de regio. Vertrekken doe je aan Dru!f, zeg maar het huis van de tafeldruif in het centrum. De wandeling wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant, net als anderen in deze lijst, en loopt door de natuur en bosrijke valleien van de Druivenstreek, de Ijsevallei en de holle wegen van het beschermde landschap Koningsberg.

Je passeert ook het domein Solheide, een demonstratie- en voorlichtingsbedrijf voor de druiventeelt en bij de serres ( cf. foto) van druiventeler Roland Vanderkelen (Groeneweg 62) waar hij je, in augustus en september, meeneemt langs de volle trossen. 

De wandeling is 6 km. lang en start aan Dru!f, langs de Waverse Steenweg 2 in 3090 Overijse en loopt over de knooppunten 328-327-318-319-316-317-32-31-303 en 328.

Website: https://www.wandelknooppunt.be/nl/routes/region/groene-gordel/routedetail/664

Vestenwandeling

De Vestenwandeling in Landen is opmerkelijk omdat ze eigenlijk de verdwenen middeleeuws stadsmuren volgt. Je maakt er dus kennis met een stukje geschiedenis van de stad, die in de 13de eeuw werd gesticht.

De wandeling is zo’n 3,5 km. lang en loopt over verharde wegen. Je passeert onder andere het bezoekerscentrum Rufferdinge, het stadhuis, de Pepijnbronnen en de Sint-Gertrudiskerk.

Op deze suggestieroute, op het wandelnetwerk Getevallei, zijn de knooppunten niet bewegwijzerd maar met de wandelknooppunt app. vind je zeker je weg. Je kan ook de thematische 6-hoekige bordjes volgen. De wandeling loopt over de knooppunten: 6-60-61-62-63 -61-65-64-63 en 6.

Starten doe je aan de toeristische dienst (Molenbergstraat 4) waar je ook een flyer gratis kan afhalen.

Om het parcours af te leggen heb je net geen uur nodig.

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/vestenwandeling/

4- Door het land van De Witte

De Witte

In Zichem kan je deze zomer een interactieve erfgoedwandeling maken door het land van De Witte en van schrijver Ernest Claes (op de foto zijn geboortehuis). Het initiatief kadert in het Landinrichtingsproject De Merode en de voorbereidende werken werden gestart in december 2019.

De wandeling vertrekt aan het station en loopt langs de oude spoorwegbedding naar de Maagdentoren. Je passeert onder andere het vroegere Geuzenkerkhof, het marktplein, de Sint-Eustachiuskerk en het Elzenklooster en wandelt langs de oevers van de Demer naar de watermolen om zo terug te keren naar het station.

Het parcours is 3,3 km. en aan het station kan je een gratis doe-boekje afhalen waarin je weetjes leest over Zichem en anekdotes uit het boek van Claes.

Voor de kinderen zijn er op sommige plaatsen spelletjes voorzien, zo bijvoorbeeld is er een renspel op de oude spoorwegbedding van ’t Trainke.

Onderweg kom je een aantal schilderwerken tegen van kunstenaar Tom en negen cortenstaal figuren, zoals de Witte van Zichem, Jan Van Lier (meier van Zichem), de tolwachter en Pastoor Munte. Aan het einde van de wandeling tenslotte kan je een foto maken van jezelf als de Witte, een boer of Moeder Cent. 

De brochure en het doe-boekje kan je ook downloaden via de site van de stad.

5- Muzikale geschiedenis ontdekken dank zij Belpop wandelroutes, er zijn er ook voor fietsers

Belpop

De mannen van Belpop Bonanza, met name Jan Delvaux en Jimmy Dewit of dj. Bobby Ewing, stippelden de voorbije jaren op verschillende plaatsen in ons land zogenaamde Belpop wandelingen uit.

Je vindt er in elke provincie en overal nemen ze je mee langs plekken die muzikaal iets betekend hebben in de regio.

In Leuven bijvoorbeeld is de wandeling 7,3 km. lang en neemt ze je mee naar 15 verschillende locaties waar je telkens tekst en uitleg krijgt over hetgeen er muzikaal gebeurde en dat door een QR-code te scannen met je smartphone.

Dat Leuven in de lijst terechtkwam is nogal logisch want de stad heeft een interessant muzikaal verleden. Denk maar aan Big Bill en Marktrock. Ook Leo Caerts, de man die destijds aan de basis lag van de wereldhit Eviva Espana, kreeg een plekje op het parcours, net als Het Depot, een concertzaal waar al heel wat artiesten de revue passeerden.

Voor zij die het groter en langer zien zijn er ook fietsroutes voorhanden, zo bijvoorbeeld de Noord-Oost Hageland route waar de 2 experten je meenemen naar 15 plekjes over een afstand van 89 km. Je passeert onder andere de Johnny White Club in Scherpenheuvel-Zichem en, hoe kan het ook anders, dat ene dorpje Werchter waar destijds ene Herman Schueremans een festival inrichtte.

Alle parcours vind je op de website van Belpop maar je kan ze ook afhalen bij de lokale cultuurdiensten waar een route werd uitgestippeld.

Wijngaard

Dat ze in het Hageland lekkere wijnen produceren is intussen algemeen geweten en natuurlijk brengen een aantal wandelingen je er langs verschillende wijngaarden. Er is een wandeling in Wezemaal maar ook in Houwaart en omgeving kan je kuieren langs de wijngaarden.

De wandeling in Wezemaal vertrekt op het marktplein waar ook het neogotisch, oud gemeentehuis staat dat tegenwoordig fungeert als Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

De route brengt je langs de Norbertijnenpastorie uit 1624 maar loopt ook langs de wijngaardberg, waar je de terrassen nog ziet waar vroeger de wijngaarden waren aangeplant, en drie verlaten ijzerszandsteengroeves. Via een natuurreservaat beland je in het beukenbos.

Wie de route wil wandelen, volgt de knooppunten 6-604-62-63-65-74-64-61-605 en 6.

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/wijngaardbergwandeling/

In Houwaart (Tielt-Winge) vertrekt een wandeling langs de wijngaarden aan de Sint-Denijskerk (Halderstraat).

De route neemt je mee langs de oever van de Wingebeek, richting Houwaartseberg, waarop je langs verschillende wijngaarden wandelt en waar je ook geniet van het imposante panoramabeeld over de vallei van de Motte, met zicht op Houwaart. 

Daarna zet je je wandeling verder naar het Walenbos, één van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland.

De wandeling is ruim 9 km. lang, je doet er 2,5 uur over, en het terrein is er glooiend.  

Volg de rechthoekige borden met rode opdrukken en de knooppunten 229-246-228-227-226-225-155-154-153-152-151-144-228-246-229.

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/houwaartse-bergwandeling/index.html

7- Op klompen

Klompenpad

Toegegeven het is geen traditionele wandeling maar in het bos achter het klompenmuseum in Laakdal is sinds het voorjaar 2011 een klompenbelevingspad geopend, een initiatief van Kempens Landschap vzw (die ook de foto's leverde).

Bezoekers kunnen er klompen ontlenen en zo zelf ervaren hoe het vroeger voelde om ermee rond te lopen.  

De tocht loopt door het bos op verschillende ondergronden en er zijn ook enkele avontuurlijke belevingselementen toegevoegd aan het parcours.

Lees verder onder de foto.

Klompenpad

Voor een en dezelfde prijs mag je trouwens ook het museum in waar je de geschiedenis van de klompen leert kennen, de verschillende formules en prijzen vind je op hun website.

Voor het museum en het klompenpad trek je best 2,5 uur uit en breng je een extra paar dikke sokken mee.

Je vindt het museum in Hoeve Den Eik 3 in 2431 Laakdal. Meer informatie vind je op de website,
https://www.klompenmuseum.be/index.html

8- Over wandelen en poezie in Aarschot

Poeziewandeling

CC Het Gasthuis kwam in het najaar van 2020 met een wandeltocht die poëzie combineert. “We tonen je de stad zoals je deze nog nooit zag”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Op de Poëzieroute, een parcours doorheen de Aarschotse binnenstad, werden tien haltes ingelast en bij elk ervan hoort een gedicht. Zo bijvoorbeeld luister je aan de Speelboot naar het gedicht De Zeemeermin van Paul Snoeck en is de Rubenszaal het decor voor Music Hall van Paul Van Ostaijen.

Dank zij de Erfgoedapp, die je natuurlijk moet downloaden en installeren, beschik je over het audiofragment met het gedicht, een beknopte informatie over de locatie, een foto van de dichter in kwestie en de tekst van het gedicht.

Je neemt best oortjes mee om de audiofragmenten te beluisteren.

De wandeling is gratis en duurt 1 uur.

Via de app. beschik je trouwens over veel meer wandelingen in het Hageland.

9- Wandel- en vertelroute in het Drakenbos

Drakenbos

Wie kinderen heeft, weet dat het niet altijd evident is om met je kroost gezellig te gaan wandelen. Al snel krijg je te horen of we er bijna zijn en of het nog lang duurt maar in Bierbeek hebben ze daar iets op gevonden met een wandeling in het zogenaamde Drakenbos, dat is een verhalenbos voor kinderen van 5 tot 12 jaar waar iets te beleven valt en ze dus net minder verveeld geraken.

De wandeling is 3.5 km lang of anderhalf uur stappen en in cultuurcentrum De Borre (meteen ook het startpunt) kan je het boekje Op zoek naar het ei halen waaruit je sprookjes kan voorlezen aan je kroost.

Er zijn geen knooppunten maar je kan gewoon de drakenafbeeldingen volgen die perfect dienst doen als geïmproviseerde gps.

Het parcours loopt langs een holle weg met oude bomen en een manége om de wandelaar vervolgens mee te nemen doorheen de velden, wandelschoenen zijn hier beslist aan te raden. Op de route heel wat kabouteringangen, laddertjes, huisjes maar evenzeer een weide met ezeltjes en een klimtouw.

Website: https://www.wandelknooppunt.be/nl/routes/region/hageland/routedetail/1267

10- Klimmen tot hoogste punt in Zoutleeuw en wandelen langs fruitgaarden

Bloessem (Pixabay)

Afsluiten doen we met de Leenhaagwandeling in Zoutleeuw. Trek je stapschoenen maar aan want via deze wandeling beklim je de flank van de Getevallei, helemaal tot het hoogste punt van Randberg. Voor al je inspanningen krijg je er wel een mooi panorama als compensatie.

De suggestieroute op het wandelnetwerk Getevallei loopt door naar de omgeving van het gehucht Leenhaag, bij Budingen, en neemt de wandelaar verder mee door het natuurgebied Tienbunders, fruitboomgaarden, velden en weiden. Heel af en toe kom je een hoeve tegen maar veel bewoning zal je er niet vinden.

Je hebt ongeveer 2,10 nodig om de 8,5 km. af te leggen. Tachtig procent van de wegen zijn onverhard en het landschap is er glooiend.

Vertrekken doe je aan het kruispunt van de Heerbaan en de Jodenstraat in deelgemeente Budingen.

Volg de rechthoekige borden met rode opdruk die de richting aanduiden en de

knooppunten 324-326-327-328-351-350-331-330-332-325-324. 

De afbeelding is van Gerald Friedrich via Pixabay.

Website: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/leenhaagwandeling/index.html

Lees meer over