Voormalige uitbaatster kinderopvang De Tijgertjes riskeert zes maanden cel

27 mei 2024 | 14u44 | Gepost door redactie
Tijgertjes

De voormalige uitbaatster van kinderopvang De Tijgertjes in Tielt-Winge R.J. (41) riskeert een celstraf van zes maanden. Voor de rechter in Leuven moet ze zich verantwoorden voor het sjoemelen met aanwezigheidslijsten, meer kinderen opvangen dan toegestaan en veel meer. Volgens haar verdediging kan haar strafrechtelijk niets worden verweten. Dat weet HLN. 

Opgericht in 2007 genoot de opvang lang een goede naam maar op 9 september 2020 kwam er een anonieme klacht binnen bij het toenmalige Kind & Gezin waarop er even later een controle volgde door het Agentschap Zorginspectie. De inspecteurs maakten in hun verslag melding van verbeterpunten terwijl andere klachten ongegrond waren volgens hen of door de uitbaatster ontkend werden. 

Volgens de klachten kregen de kinderen zelden vlees of vis te eten en wanneer er ’s ochtends teveel fruitpap was gemaakt kregen de kinderen die ’s middags opnieuw voorgeschoteld en was er geen groentepap. Dat werd door de verantwoordelijke ontkend maar het kwam wel weer ter sprake tijdens de behandeling van de rechtszaak eind vorige maand. 

Het kinderdagverblijf sloot de deuren op 4 januari 2021, dat was twee maanden eerder dan voorzien. De ouders kregen pas een dag eerder het bericht van de vroegere sluiting. 

Onopzettelijke slagen

De uitbaatster moet zich ook verantwoorden voor onopzettelijke slagen. Een meisje van vier maanden oud zou thuisgekomen zijn met een blauwe zwelling aan het oog en bij een jongetje zou er een dubbelde beenbreuk vastgesteld zijn. De gewezen uitbaatster zegt van het eerste incident niets te weten en het jongetje zou, zo beweerde ze, de verwondingen ook elders opgelopen kunnen hebben. Volgens het zorgverslag was er in de opvanglocatie in elk geval onvoldoende inzicht om een gezonde, veilige en hygiënische opvang te kunnen garanderen, zo weet HLN. 

In de kinderopvang zouden er ook te weinig verzorgsters aanwezig geweest zijn en waren er geregeld te veel kinderen aanwezig. Een bolderkar stond achteraan klaar om kinderen weg te brengen wanneer er controle voor de deur stond.  Verder mochten kinderen niet geknuffeld worden, werden zogenaamde stoute kindjes in een bedje op de gang gelegd, moesten kinderen bij aankomst regelmatig meteen hun bed in en werd er gesjoemeld met de aanwezigheidslijsten van het personeel. 

Tegen de uitbaatster vroeg de procureur een effectieve celstraf van zes maanden en een boete van 2000 euro. De burgerlijke partij dagvaardde ook Opgroeien Regie voor schuldig verzuim. Volgens de verdediging kan de uitbaatster strafrechtelijk niets worden verweten. 

Lees meer over