Vlaams-Brabantse wandelroutes en netwerken populair

30 oktober 2020 | 08u52 | Gepost door annpeeters
wandelen
Sinds het begin van de coronacrisis trekken mensen massaal hun wandelschoenen aan. En dat zal de komende weken niet anders zijn. Steeds meer geniet men van wandelen en fietsen in eigen streek. En dat is in Vlaams-Brabant niet anders, wijzen de cijfers van Toerisme Vlaams-Brabant uit. Ver buiten de provinciegrenzen zijn de Vlaams-Brabantse wandelroutes en netwerken populair. De Vlaams-Brabanders weten duidelijk van wandelen en zijn daardoor zelf de beste ambassadeurs voor hun regio. De nieuwe campagne ‘Vlaams-Brabanders weten van wandelen’ zet deze expertise in om nog meer wandelaars naar de regio te brengen.

Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat 41% van de Belgen zijn eigen streek meer waardeert en grondiger heeft verkend dan voor de coronacrisis. Straffer nog: Belgen geven aan dat ze een lokale groene en landelijke omgeving verkiezen boven een trip naar de kust of het buitenland. Daarnaast kiest, sinds 1 april, 61% van de Belgen voor een vakantie in eigen land. Voor de crisis lag dit cijfer nog op 35%. Een indrukwekkende stijging dus.

17% meer wandelaars

Bij de vergelijking van het aantal wandelaars tussen januari en oktober 2020 en dezelfde periode vorig jaar zien we bijna bij alle wandeltelpalen een stijgende trend. Gemiddeld waren er dit jaar 17% meer wandelaars.
De telpaal die de meeste bezoekers registreerde staat aan de Abdij van Park in Leuven met 536.039 passages. De grootste procentuele stijging was er aan de Chartreuzenberg in Holsbeek met een stijging van 155´%, van 13.579 in 2019 naar 34.670 in 2020. In absolute aantallen noteerden we de grootste stijging in Neerijse ter hoogte van de Doode Bemde. Van 60.730 wandelaars in 2019 naar 108.055 in 2020.

Hageland en Groene Gordel bij populairste fietsregio's in Vlaanderen

Ook het aantal fietsers is sterk gestegen sinds midden maart. Mensen hadden meer nood aan buiten komen en konden niet anders dan de eigen streek ontdekken. Op een aantal locaties  zijn er verdubbelingen van het aantal fietsers. Dit was het geval op de Leirekensroute in Londerzeel, op de Demerdijk in Werchter, IJzerenweg in Linter. Vier Leuvense knooppunten halen de top 10 van de Vlaamse populairste knooppunten, knooppunt 75 aan het Arenbergkasteel is dé populairste.
Ook het Hageland en de Groene gordel horen bij de populairste fietsregio’s.
“De vernieuwing van het Hagelandse en Leuvense fietsnetwerk werpt duidelijk zijn vruchten af”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Met de vernieuwing van het fietsnetwerk in de Groene Gordel zijn we dit jaar begonnen”.

Bezettingsgraden logies dalen fors door corona

Het coronavirus had een zwaar negatieve impact op de bezettingsgraden van de logies in Vlaams-Brabant. Door de vele annulaties daalde de bezettingsgraad in de hotels en de B&B’s fors. Het aantal overnachtingen was dramatisch tijdens de lockdown, maar ook in de zomermaand juli ligt het aantal overnachtingen 43,9% lager dan 2019. Vooral de hotels in de steden, onder meer in Leuven, zijn het zwaarst getroffen. Het binnenlands toerisme steeg wel, maar niet voldoende om het afhaken van de internationale toerist te compenseren. Het zakentoerisme lag volledig stil.

overnachtingen

#dewandelprovincie

De Vlaams-Brabanders gaan meer en meer op (her)ontdekking in eigen streek.
“Daarom stelden we enkele van onze inwoners aan als wandelexpert”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Vlaams-Brabanders weten immers van wandelen. Als ambassadeurs voor eigen streek tonen ze hun favoriete routes, de verborgen plekjes, de leukste activiteiten én meest prachtige vergezichten. Want wie is meer geschikt om zijn eigen geheimen prijs te geven?”

Dat Vlaams-Brabant dé wandelprovincie bij uitstek is, vormt het uitgangspunt voor een wervende sociale mediacampagne.
Aan de hand van prikkelende anekdotes en verborgen parels vangt men een glimp op van de wandelbeleving die Vlaams-Brabant biedt. De geïnteresseerde wandelaar krijgt een uitverkoren reeks van adembenemende vergezichten, tips van lokale wandelexperten, een downloadbare wandelroute en op aanvraag een wandelboek.
Wandelexperten die van wandelen weten
Elk van de uitgekozen wandelexperts heeft zo zijn eigen redenen om de buitenlucht op te zoeken.
Britt, mama-van-twee uit Webbekom, trekt graag op pad met haar kinderen. Ze geeft haar wandelingen een vleugje avontuur mee om ook haar kinderen enthousiast naar de eindstreep te loodsen.
Voor IT’er Dieter uit Haacht betekent een fikse wandeling ontsnappen aan de dagelijkse stress. Millennial Dorien ziet het als een zelfzorgmoment en de ideale combinatie met het beluisteren van een podcast.
Luc uit Wolvertem combineert de prachtige natuur met interessante ontmoetingen onderweg, terwijl Noël zijn broodnodige portie zuurstof en energie opdoet.
Nicki tenslotte bewijst dat iedereen kan genieten van groen dankzij de talrijke toegankelijke routes die Vlaams-Brabant rijk is.

Lees meer over