Verhalen voor kerst, vandaag deel 5 met Jos die in Houwaart een heus kerstmuseum heeft uitgebouwd

Jos

Nu we met zijn allen aftellen naar kerstavond willen we u graag enkele verhalen voorschotelen van warme en bijzondere mensen in het Hageland, zeg maar dorpsfiguren met een eigen verhaal. Maandag mocht onderwijzer Charly Timmermans uit Tienen de reeks aftrappen, dinsdag was het de beurt aan gewezen Hoegaardse gemeentesecretaris Jules Cipers, woensdag mocht kerstman Ivan zijn verhaal doen en donderdag namen we een kijkje in het kersthuis van de familie Jonckers-Minnaert in Tienen. Vandaag opent Jos Duerinckx (55) zijn kerstmuseum voor ons in Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge. “Kerstmis en vooral dan de lampjes hebben mij altijd gefascineerd”

Het huis van de familie vinden, is niet moeilijk. In de tuin staat een kerstboom, zes meter hoog, vol lampjes en ook de woning licht op met duizenden kerstlampjes, het doet een beetje denken aan de film National Lampoons Christmas Vacation waar Chevy Chase het huis stuntelig volledig verlicht voor kerst maar dan op een goede en mooie manier. “Die blijven een jaar lang hangen en die installeer ik niet telkens opnieuw, ze lichten wel alleen op in de kerstperiode.”

Wanneer je binnenstapt komt ook daar de kerstsfeer je van overal tegemoet. Vanzelfsprekend is er een mooi verlichte kerstboom maar er rijdt ook een kersttrein rondjes en er staan heel wat winterse taferelen waar huisjes oplichten, schaatsers rondjes rijden en een reuzenrad toertjes maakt. “Toen ik nog een kind was vond ik alles wat licht gaf al leuk. Ik herinner mij ook de kerstboom thuis, daar hingen ook heel wat lichtjes in. In zekere zin heeft het dus ook iets nostalgisch. Mijn verzameling begon met één item en breidde elk jaar een beetje uit. Het geeft mij een goed gevoel om er naar te kijken en ervan te genieten.”

Lees verder onder de foto. 

Jos
De kerstsfeer is alom aanwezig.

Kerstsfeer alom

Een kerstboom is één ding maar het huis van de familie Duerinckx ademt veel meer kerstsfeer. “Als kind verzamelde ik al lampjes en daar ben ik nooit mee gestopt. Toen ik in de derde kleuterklas zat, gaf zuster Magda mij een kerststal, waarom weet ik nog altijd niet, en die heb ik nog steeds. Kerst en de sfeer er rond geven mij een gelukkig gevoel, het vertelt mij dat vrede en ontspanning goede zaken zijn, daar is toch niets mis mee.”

Net als vele anderen wacht Jos normaal ook tot Sinterklaas het land uit is om zijn kerstversiering boven te halen maar, eveneens zoals vele anderen, deed hij dat dit jaar niet. “Door de coronaperikelen hebben we allemaal nood aan wat warmte en daarom heb ik gezondigd tegen die regel en alles een week eerder geïnstalleerd.”

Lees verder onder de foto.

Jos
Jos maakte een heus kerstmuseum

Heus kerstmuseum

De kerstsfeer in de living is één ding maar de grootste schat staat in een grote kamer op de bovenverdieping. Daar heeft Jos een heus museum uitgebouwd met 8 vitrinekasten vol antieke kerstlampjes van de jaren 1904 tot 1970. “Aanvankelijk schuimde ik kerstmarkten af en rommelmarkten, op zoek naar unieke kerstlampjes, ook van vrienden en kennissen kon ik een en ander kopen. Dat leverde best een mooie buit op maar op een dag kwam ik in contact met iemand die een heuse verzameling had en die wilde die verkopen. Toen ik hem vertelde dat ik zijn verzameling niet zou commercialiseren en verkopen vond hij het goed.”

Het bleek een schot in de roos want de verzameling is best uniek en dus ook wat geld waard. “Daarvoor doe ik het zeker niet, ik stel mijn huis ook niet open voor het grote publiek en kijk er zelf wel graag naar, maar de collectie is inderdaad wel wat geld waard, van een paar euro’s tot een bedrag van 4 cijfers, in totaal heb ik nu zo'n 6000 stuks. Ik vind het vooral interessant om op zoek te gaan naar de geschiedenis van al die spullen en te genieten van de kerstsfeer, samen met mijn gezin want daarvoor doe je het uiteindelijk he.”

Het stuk van Charly lees je hier, dat van Ivan dan weer via deze link, het kersthuis bezoek je hier, dat van Jules via deze link.

Wij wensen u voor vanavond alvast een prettig kerstfeest. 

 

Jos
Sommige spullen zijn best wat geld waard.
Jos
Winterse taferelen maken het af.

Lees meer over