Vader en zoon Appeltans veroordeeld tot samen 4 miljoen euro boete en celstraffen

18 juni 2024 | 10u22 | Gepost door redactie
WONING

Kotbaas Arnold Appeltans (72) en zoon Manu (42) werden voor de rechtbank veroordeeld tot een geldboete en een effectieve gevangenisstraf, meldt HLN.

De rechtbank in Leuven heeft Manu Appeltans en zijn vader Arnold veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf en elk een boete van 1.920.000 euro voor huisjesmelkerij en inbreuken op de Vlaamse wooncode. Lizzy, de echtgenote van Arnold werd veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel en wordt net als Arnold voor vijf jaar uit haar rechten ontzet. Zij moet een boete van bijna 800.000 euro betalen, enkele panden stonden op haar naam. De NV Arlimo is veroordeeld tot een boete van 1.560.000 euro. De klusjesman werd vrijgesproken over de hele lijn.

De familie bezat 56 panden, waarbij in 51 gevallen de stad Leuven moest ingrijpen vanwege ernstige schade en mensonwaardige omstandigheden voor de huurders. Het Openbaar Ministerie beschuldigde de beklaagden ervan bewust vluchtelingen in sociaal zwakke posities te hebben uitgebuit. De verdediging ontkende dat de familie opzettelijk de wet had overtreden, maar de rechtbank oordeelde dat zij wel degelijk wisten wat er speelde in hun panden. Zes panden werden verbeurdverklaard. 

Voor de tenlastelegging van bendevorming werden de Appeltansen niet veroordeeld.

De stad Leuven stelde zich burgerlijke partij in het proces, en is tevreden met de uitspraak van de rechtbank.

“We willen het parket danken voor het grondige onderzoek dat gevoerd is, waar onze dienst wonen intens aan heeft meegewerkt. Dat heeft geleid tot een stevig en onderbouwd dossier. We zijn tevreden met het vonnis, waarmee de rechtbank een duidelijk signaal geeft. We zetten onze doorgedreven aanpak op vlak van woningkwaliteit, controle en handhaving verder, samen met de Vlaamse Wooninspectie waar we nauw mee samenwerken”, zo klinkt het bij de stad Leuven.

Lees meer over