Thuis-actrice Apollonia Sterckx uit Kortenberg wordt 18 deze zomer: "Dat is toch iets groots: ik kijk er enorm naar uit"

18 juni 2024 | 16u00 | Gepost door redactie
Apollonia Sterckx

Ze is al sinds haar derde als ‘Britney’ te zien in de Eén-soap ‘Thuis’, maar deze zomer blaast Apollonia Sterckx uit Kortenberg achttien kaarsjes uit. Een mijlpaal voor de jonge actrice. Wij hadden een gesprek met haar over volwassen worden, verder studeren en uiteraard die extra lange zomer. Van een reis naar Ibiza, over het behalen van haar rijbewijs tot het trekken van haar wijsheidstanden. Een zomer in teken van verandering. “Ik hoop dat er op het gebied van acteren meer deuren zullen open gaan eens ik 18 ben”, klinkt het. 

Dag Apollonia, deze zomer staat er een grote mijlpaal voor de deur: je 18de verjaardag. Hoe voelt dat?

 “Ik kijk er enorm naar uit. 18 worden is toch iets groots; je wordt volwassen, zoals ze zeggen. (lacht) Toch vind ik het ook wel spannend. Ik hoop dat er nieuwe kansen op mijn pad komen. Daarnaast kan ik niet wachten om mijn verjaardag te vieren met mijn vrienden en dierbaren.” 

Zijn er specifieke dingen waar je naar uitkijkt nu je ‘volwassen’ wordt? 

“Ik hoop dat er op het gebied van acteren meer deuren zullen open gaan. Eens ik 18 ben, maak ik natuurlijk deel uit van een heel andere leeftijdscategorie en het zou fijn zijn dit ook terug te zien in de rollen die ik krijg. Ik ben benieuwd om te ontdekken waar ik terechtkom. Ik doe momenteel namelijk al veel audities. Daarnaast kijk ik ook uit naar het verder studeren en de plannen die daarbij horen, en hoe ik dat zal combineren met het acteren. Dat zal veel discipline vragen, maar dat is voor mij niets nieuw. En natuurlijk het zelfstandig zijn. (lacht) Voor de eerste keer alleen naar een festival en dat soort dingen. Het zal afwachten zijn om te zien hoe alles loopt!” 

Zijn er dan dingen waar je toch eerder bang voor bent? 

“Nee, niet echt. Op sommige vlakken ben ik zeer ‘go with the flow’. Ik zie wel wat er gebeurt en maak er mij dan druk om als dat nodig blijkt. Mama zegt het ook vaak: ‘laat gewoon los’. Als ik fouten maak, dan zal ik er wel uit leren. Dat hoort bij het volwassen worden, denk ik dan.” 

Je personage Britney in ‘Thuis’ studeert geneeskunde. Heb je dezelfde ambities?

 “Voor mij is geneeskunde uitgesloten. Dat is iets te hoog gegrepen. Bovendien liggen mijn interesses daar ook niet. Ik ga sowieso verder studeren, maar heel eerlijk? Ik weet nog niet exact wat. Ik heb al universiteiten en hogescholen bezocht tijdens hun opendeurdagen, maar nog geen beslissing gemaakt. Dat wordt dus ook nog spannend deze zomer.”(lacht) Echt nog geen enkel idee? “Rechten vind ik interessant, maar een artistieke opleiding ook. Acteren is mijn passie, dus misschien daarin? Ik moet het echt nog voor mezelf uitzoeken. Ik houd je op de hoogte.” (lacht)

Ga je ook op kot?

“Mijn mama heeft beslist dat ik het eerste jaar nog niet op kot mag. Ik moet mij eerst bewijzen en dan zien we wel voor de jaren nadien. Ik heb sowieso ook enkele vrienden die al een kot hebben, dus daar ben ik ook welkom. Momenteel heb ik er geen nood aan. Ik zit goed thuis. De was en de plas kan hier ook gedaan worden. Hierdoor zal ik waarschijnlijk wel in Brussel of Leuven gaan studeren. Zo moet ik niet te lang pendelen.”

Wat verwacht je van het studentenleven?

 “Veel. (lacht) Ik heb enkele oudere vrienden die al studeren en als ik hun moet geloven is het echt leuk. Natuurlijk heb je ook wel ‘de blok’ die dan voor de eerste keer realiteit wordt. Dus ik ben wel benieuwd hoe dat allemaal zal verlopen. Ik hoop dat het niet te veel wordt, maar ik ben wel iemand die zich snel kan aanpassen aan nieuwe situaties. Ik heb ook gewoon nood aan verandering. Veranderingen houden me scherp en daar haal ik motivatie uit.”

Hoe hoop je het studentenleven te combineren met het acteren? Je dagen zullen er anders uitzien dan in het middelbaar. 

“Enerzijds hoop ik juist meer tijd te hebben omdat ik sommige dagen misschien maar twee uur les zal hebben, in tegenstelling tot in het middelbaar. Anderzijds heb je die vrije uren nodig om te studeren, maar bij mij zullen die ingevuld worden met opnames en draaidagen. Ik zal dat nog moeten ontdekken. Al moet ik zeggen dat het met ‘Thuis’ ook altijd gelukt is. Alles is steeds bespreekbaar en er wordt altijd gekeken naar de beste oplossing. Hoe dan ook, ik blijf sowieso acteren.” 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Apollonia

Staat er voor je 18de verjaardag een groot feest op de planning?

 “Sowieso. Dat stond ook altijd al vast voor mijn 16de, 18de en 21ste verjaardag. Ik zal het waarschijnlijk samen met een vriendin organiseren omdat we heel veel gemeenschappelijke vrienden hebben waardoor dat goed uitkomt. Ik wil graag een zaal huren, veel decoratie voorzien en gewoon een hele fijne avond beleven!”  

Je laatste zomervakantie voor je gaat studeren: hoe ziet die eruit?

 “De zomer staat al vrij vol gepland, met leuke dingen uiteraard. Ik ga met mijn mama een week naar Ibiza. Dat is zelfs een traditie geworden. Het is nu al de vierde keer, denk ik, dat we gaan en elk jaar bezoeken we een andere plek van het eiland. We huren een auto en gaan op ontdekking. Als afsluiter van het middelbaar ga ik ook met enkele vrienden op reis.”

Ga je deze zomer anders beleven?

 “Sowieso. Zeker nu ik drie maanden vakantie heb. Ik ga er extra hard van genieten. Het gevoel van vrijheid zal overheersen na het middelbaar. Ook dit zal zorgen voor een andere beleving. Op 10 september worden echter mijn wijsheidstanden getrokken, dus dat is een kleine domper. Maar we zien wel wat het geeft.”

Zijn er nieuwe dingen die je wil proberen eens je 18 bent? 

“Autorijden. Ik heb mijn voorlopig rijbewijs dus kan nu écht beginnen rijden. Ik hoop tegen eind september mijn praktijkexamen te halen. De vrijheid om overal allleen naartoe te kunnen, daar kijk ik echt naar uit. Wat ook al een tijdje op mijn bucketlist staat, is naar Tomorrowland gaan. Dat kan pas vanaf je 18de. Een stiekeme droom is om daar ooit te mogen draaien.”

Apollonia

Je bent naast actrice inderdaad ook dj. Hoe is dat allemaal begonnen?

 “Tijdens de pandemie kreeg ik van mijn mama een dagcursus Start to DJ om mijn gedachten te verzetten. Twee jaar later schreef mijn leerkracht wiskunde mij in in voor een dj-wedstrijd op school. Toen ik die wedstrijd won, kreeg ik de smaak te pakken. Momenteel noem ik het een uit de hand gelopen hobby, maar ik zou graag een dj-carrière uitbouwen. Tijdens elke set kruip ik in mijn eigen wereld en geniet ik van elke seconde. Het acteren combineren met het dj’en, is echt een droom.”

Hoe ziet de toekomst er voor dj ÀPI uit? 

“Na de schoolwedstrijd werd ik door mijn hometown Kortenberg gevraagd om op een event te draaien. Sinds dan heb ik op grotere events mogen staan zoals ‘Kokorico’, maar ook heel wat fuiven en kleinere festivals. Er staan nog verschillende sets op de agenda voor de komende maanden. Het programma kan je terugvinden op mijn online platformen. (lacht) Deze zomer kruip ik ook de studio in om aan mijn eigen muziek te werken … Maar eerst mijn examens knallen en een diploma halen.” (lacht) 

Wat zou de 18-jarige Apollonia tegen haar jongere zelf willen zeggen? 

“Ik zou haar zeggen dat ze meer van het moment zelf moet genieten. Op sommige vlakken ben ik heel erg ‘go with the flow’ zoals ik eerder al zei. Maar soms denk ik echt te veel na en wil ik op alles voorbereid zijn. Zeker wat school betreft. Maar toch is alles elke keer goed gekomen. En dat zou ik jongere Apollonia duidelijk willen maken.” 

Om af te sluiten, je voornaam, Apollonia, is uniek. Kan je daar iets over vertellen? 

“Dat is gewoon toevallig. Mijn mama had de naam eens horen vallen en vond dat heel mooi. Wat ik wel kan zeggen is dat ‘Apollonia’ afkomstig is uit de Griekse mythologie. Apollo is onder meer de god van de kunst, cultuur en voordracht. Heel toepasselijk uiteindelijk.” (lacht)

Tekst: Orane Bellemans voor Thema Magazine.

Foto’s: Chrisjdcosta.

Apollonia

Lees meer over