Striptekenaar Steve Van Bael uit Tielt-Winge heeft nieuwe Nachtwacht klaar: “Ik teken al sinds ik 3 was”

Steve Van Bael
Steve Van Bael (43) uit Tielt-Winge leverde een nieuw album van De Nachtwacht af dat vanaf 1 september in de winkel ligt. De Duivelskermis is al het achtste album dat hij tekende in de reeks en daarnaast maakt hij ook regelmatig een nieuw Kiekeboe-verhaal. Wij hadden met hem een exclusieve babbel over zijn grote passie. “Al toen ik vijf was, wist ik dat ik striptekenaar wilde worden”.

Steve tekent al van kindsbeen af. “Toen ik drie was begon ik te tekenen en eigenlijk was ik er toen al van bezeten (lacht). Op mijn vijfde maakte ik mijn eerste stripverhaal, weliswaar op 1 pagina. In Van Holle Boom Tot Boot vertelde ik in beeld hoe een schip gemaakt werd. Ik was echt verslaafd aan strips en verslond alle verhalen van Jommeke. Die las ik allemaal twee keer, een eerste keer voor het verhaal en een tweede keer om elk plaatje nauwkeurig te bestuderen. Daarna legde ik het album aan de kant en probeerde ik alles zelf te tekenen. Dat was, achteraf beschouwd, een hele goede leerschool. Jef Neys, de tekenaar van Jommeke, werkte heel anatomisch, elke beweging en elke houding klopten, ik leerde dat van hem en dat is beslist een meerwaarde. Mijn andere grote held, Hergé, deed iets soortgelijks met Kuifje en tilde het geheel op naar een volgend niveau. De tekeningen in Kuifje zijn bijna een film. Hij kon alles zo mooi in beeld brengen, weliswaar sober maar net dat is zeer moeilijk. Net als bij Neys geldt het principe, hoe eenvoudiger, hoe moeilijker het is om het te maken.”

Altijd van gedroomd

Op zijn vijfde besloot Van Bael al dat hij striptekenaar zou worden en dat bleek geen impuls van een kind die zowat alles wel wilde doen. “Mijn hele schoolcarrière stond in het teken van mijn passie, de vakken die er iets mee te maken hadden, deed ik met alle plezier, aan de anderen, waarvan ik dacht dat ze me niet zouden helpen zoals wiskunde, besteedde ik weinig aandacht. Ja, ik liep best wat buizen op en studeerde daar weinig voor. Ik wilde zelfs naar de beroepsafdeling omdat er daar meer vakken werden gegeven die me konden helpen om mijn droom te realiseren (lacht). Wist ik veel dat het maken als striptekenaar niet meteen evident zou zijn, ik heb ongelooflijk veel geluk gehad.”

Lees verder onder de foto. 

Steve Van Bael
Met de scenarist van De Nachtwacht. Foto: Steve Van Bael

Te laat geboren

Dat Steve fan is van de grootmeesters van weleer valt niet te ontkennen wanneer je zijn atelier binnenstapt. In de kast liggen talrijke albums van Jommeke en ook Kuifje is overal aanwezig, zelfs op een biscuitdoos prijkt de afbeelding van Mannen Op De Maan. “Jammer genoeg zijn er al veel overleden, alleen Merho, de bezieler van de Kiekeboes, blijft nog over van die gouden generatie. Ik ben eigenlijk echt te laat geboren. Merho is zowat de laatste geweest die nog met een eigen reeks kon komen, de jaren ’70 en ’80 waren hiervoor ideaal, daarna werd het moeilijk. Toen kwam het internet en de gameconsoles, die zorgden er toch voor dat strips moesten inboeten aan populariteit, ook kranten brachten almaar minder  strips, vandaag quasi niet meer, en dat was toch mooi meegenomen om zo’n voorpublicatie te hebben van je verhalen, dat was de toenmalige marketing en die werkte wel. Anderzijds zie je wel dat die tendens nu weer ombuigt. Tijdens de lockdown kochten mensen weer meer strips en boeken, we gingen weer allemaal lezen. Natuurlijk droom ik nog steeds van een eigen reeks maar ik ben al heel blij dat ik De Nachtwacht en Kiekeboe mag doen, van die laatste was ik als kind al fan en van Merho leer ik heel veel. Je weet vandaag de dag ook nooit of een reeks zal aanslaan, zelfs al is die gebaseerd op bekende personages. Destijds tekende ik een album rond de Baba Yega’s, een dansgroep die bekend werd door een talentenjacht en zich schuilhielden achter een masker, en dat sloeg niet aan. “

Lees verder onder de foto. 

Steve Van Bael
Een strip rond Baba Yega sloeg niet aan, die rond De Nachtwacht wel. Foto: Steve Van Bael

Nog lang niet stoppen

De Nachtwacht en Kiekeboe doen het gelukkig beter. “Het fijne aan De Nachtwacht is dat ouders ook mee zijn, niet alleen hun kinderen kijken naar de serie maar mama en papa vinden het ook fijn. Het achtste deel komt nu begin september uit maar intussen is ook het negende album zo goed als klaar. Sinds januari heb ik er drie afgeleverd en tussendoor ben ik dan ook bezig met Kiekeboe en nog wat kleinere opdrachten. Zo maakte ik nog een verhaal voor Kalmthout Gestript, waar we met zo’n 5 tekenaars elk een sage of legende in stripvorm goten. Gelukkig heb ik intussen een goede assistent die me helpt.”

Aan stoppen denk de tekenaar nog lang niet. “Zolang ik kan, zal ik blijven tekenen. Weet je, strips blijven van alle tijden. Als ik zie dat Jommeke nog altijd niet heeft ingeboet aan populariteit, ook al is er weinig veranderd aan de stijl want dat manneke loopt nog altijd in korte broek rond, ook al heeft hij nu een gsm, geeft me dat moed en zie ik de toekomst positief tegemoet. Strips zijn echt wel van alle leeftijden, ik lees nog altijd de strips uit mijn jeugd opnieuw (lacht). Tekenen zal altijd mijn grote passie blijven, al ga ik in september wel gitaarlessen beginnen volgen, dat is iets wat ik al lang wil doen. Ik denk van mezelf dat ik ook best aardig kan zingen en, wie weet, levert dat iets nieuws op. We zien nog wel.”

Op 31 augustus, vanaf 14 uur, tekent Steve het nieuwe album in Plopsaland in De Panne, hij krijgt er de steun van Nachtwachters Vlad en Wilko.

Lees meer over