Stickers van het Rode Kruis worden vervangen door pleisters

24 november 2022 | 21u49 | Gepost door annpeeters
Plakkers
Voortaan steun je de werking van het Rode Kruis door pleisters te kopen: een bruikbaar product met een link naar de activiteiten.

Iedereen kent ze, de stickers van Rode Kruis-Vlaanderen waarmee je elk jaar – sinds 1961 al – de vrijwilligerswerking van de lokale afdelingen financieel kan steunen. Maar ter ere van de 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen worden ze nu definitief opgeborgen. De stickers maken namelijk plaats voor pleisters. Die pleister ziet er op het eerste gezicht eigenlijk hetzelfde uit als de voormalige sticker: het gaat om één groot stuk in een sleeve, waar je zelf pleisters op maat kan afknippen.  De klassieke tekenfiguren blijven wel van de partij: tijdens de verkoopactie van 20 april tot 4 mei 2023 zullen De Smurfen op de pleisters prijken. Een symbolische keuze, want diezelfde Smurfen waren decennia geleden ook de allereerste stripfiguren op de sticker. “De tijd was rijp voor iets nieuws. En met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link naar één van onze activiteiten heeft”, aldus Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Nieuw product, nieuwe prijs

Voor hoeveel euro steun je de lokale Rode Kruisafdelingen dan met die pleister? Op dat vlak komt er ook een aanpassing: je zal er 10 euro voor betalen, in plaats van de 5 euro voor de sticker. Die prijs van 5 euro – of 200 Belgische Frank in de jaren ‘90 – is namelijk sinds 1993 niet meer aangepast, ondanks de inflatie.

“De kosten die onze 225 lokale afdelingen moeten maken voor hun werking – denk bijvoorbeeld aan ambulances, interventiekledij of materiaal voor eerstehulpopleidingen – stijgen al 30 jaar lang, onder andere door de inflatie. Terwijl de prijs van de stickers, hun belangrijkste bron van inkomsten, tijdens diezelfde periode ongewijzigd bleef. Ook op dat vlak was er dus nood aan een aanpassing. Met de wijziging naar 10 euro voor de pleister kunnen onze lokale afdelingen en hun vrijwilligers hun activiteiten blijven verderzetten. Zo kunnen ze niet alleen vandaag, maar ook morgen voor iedereen klaar blijven staan”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen.

Lees meer over