Sprankelend Hageland, wijndomein Vandeurzen stelt nieuw productiecentrum voor

Vandeurzen
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. We besluiten onze reeks met een bezoek aan wijndomein Vandeurzen in Lubbeek, wellicht één van de grootste spelers op de wijnmarkt in het Hageland. “Sinds vorig jaar namen we een nieuw centrum in gebruik voor de verwerking van de druiven, alles wordt er computer gestuurd”, zegt wijnboer Bert Vandeurzen die het domein van zijn vader overnam en er intussen ook feestzalen en een culinair restaurant in onderbracht.

Sinds september 2020 nam Vandeurzen het nieuw verwerkingscentrum in dienst. “We gebruiken hier de meest geavanceerde technologie en kunnen elk vat apart controleren dank zij de computer. We hebben hier ook verschillende eiken vaten waar we een aantal wijnen in laten rijpen. We hebben zowel vaten die gemaakt werden in Amerika als in Frankrijk, het resultaat van de wijn is echt wel anders, sommige wijnen maken we uit een mengeling van beiden. De tendens vandaag neigt naar wijnen die rijpen in inox vaten en daar hebben we dan ook in geïnvesteerd. Ons grootste vat is goed voor 8600 liter en er komt er nog eentje bij van 15.000 liter.In het nieuwe gebouw hebben we er ook voor gezorgd dat onze stock bewaard kan worden onder de grond, op die manier creëer je de ideale condities om de wijn bij te houden”, glundert Bert die het beheer van het wijndomein van zijn vader Urbain overnam. “Mijn vader kocht het wijnkasteel en de gronden. Uit onderzoek, dat we toen lieten doen, bleek er vroeger al aan wijnbouw gedaan zijn, onze papa wilde graag een wijndomein beginnen, aanvankelijk dacht hij dit te doen in Frankrijk of Spanje maar het werd dus Lubbeek (lacht).”.

Feestzalen en culinair restaurant

Bert nam het beheer van het wijndomein over van zijn vader en veranderde sindsdien best een en ander. “De vroegere ruimte waar we de wijn produceerden hebben we omgebouwd tot een feestzaal en we hebben ook nog een kleiner zaaltje waar je kan feesten. Van ons restaurant De Victorie hebben we intussen een gastronomisch restaurant gemaakt." 

De wijnen van Vandeurzen zijn best goed en behaalden al meerdere prijzen, zowel in eigen land als in het buitenland, maar Bert wil meer. “We hebben intussen een aantal gronden waar we experimenteren met de Barbera- en de Multipucianodruif. Voorlopig is onze wijngaard 6,5 hectare groot maar we kunnen nog 4 hectare uitbreiden. Anderzijds zetten wij niet in op kwantiteit, wel op kwaliteit, wij willen de beste zijn en dat lukt aardig. We hebben trouwens nog 5 hectare bijgekocht, dus ook dat schept mogelijkheden. We hebben vandaag negen verschillende wijnen van zes verschillende soorten druiven  -  waaronder  Albarino, Grüner Veltliner en Chardonnay - maar we dromen van meer.”

Lees verder onder de foto.

Vandeurzen
Naast een wijngaard baat Bert er ook feestzalen en een culinair restaurant uit.

Niet de goedkoopste, wel de betere wijnen

De wijnen van Vandeurzen zijn niet meteen de goedkoopste maar dat is met reden want zelfs kenners rangschikken hun producten bij de beteren. “Wij mikken niet op massaconsumptie en daarom vind je onze wijnen ook niet in alle winkels.Wij verkiezen onze producten aan te bieden in speciaalzaken en winkels die echt achter Belgische producten staan.”

Het wijndomein opent zijn deuren op 11 en 12 september. Gidsen geven tekst en uitleg tijdens een rondleiding door de wijngaard en het nieuwe productiehuis en je kan er deelnemen aan een masterclas. “Gedurende anderhalf uur geeft onze Oenoloog Daniel Medart uitleg en natuurlijk wordt er ook wijn geproefd.”

Coronagewijs zijn de plaatsen voor beide events beperkt. Meer uitleg krijg je op de website van het wijndomein.

Vandeurzen
Tijdens de opendeurdagen krijg je tekst en uitleg en is er ook een masterclass voorzien.

Lees meer over