Sprankelend Hageland, vandaag Houwaartse Wijngaard vzw: "We mogen hem niet verkopen maar iedereen mag ervan proeven"

Houwaartse Wijngaard vzw
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. Vandaag trekken we naar de Houwaartseberg in Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge en het mekka voor wijnboeren want er zitten er intussen meer dan 10. “Het microklimaat is hier prima.”

Een van de wijnverbouwers op de berg is de vzw Houwaartse Wijngaard, een coöperatieve van 9 wijnboeren, waaronder ook Joris Eeckhout die op de berg zelf ook een eigen wijngaard heeft. “Op een dag was er een oproep in het maandelijks gemeenteblad, ze waren op zoek naar mensen die mee aan een gemeentelijke wijngaard wilden werken. In die tijd verkocht ik nog tractors en ik hoopte er eentje aan hun te kunnen slijten, ik had er eerder al eentje aan de gemeente eerder verkocht, en op die manier verzeilde ik op de vergaderingen hierover. Uiteindelijk werden de plannen door de nieuwe meerderheid, er waren verkiezingen in januari 2013, opgeborgen en ging het verhaal niet door, de planten waren nochtans al besteld. Mijn broer Bert kocht in 2014 de gemeentelijke 75 are landbouwgrond op de Houwaartseberg en in 2015 een oude wijngaard die aangeplant was in 1975, net naast de aanplant van de vzw, zo is ons eigen wijndomein Den Eeckhout ontstaan. Intussen hebben wij 2200 stokken en sinds drie jaar commercialiseren wij onze wijn, die van de vzw niet want dat mag niet. Als vzw beheren we 1200 stokken op 33 are en van in de wijngaard hebben we een fantastisch uitzicht (cf. foto verderop) over de regio, daarvoor alleen al is het hier fijn vertoeven."

Sinds de opstart van de vzw is er veel veranderd, de leden kunnen vandaag met trots het publiek laten genieten van een aantal wijnen, waaronder een Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Meunier, Cabernet Cortis en Rondo. "In het begin waren we met 11 mensen, vandaag zijn we nog met 9, met name Heidi Claes, Eddy Hoylaerts, Rudi Meeus, Kim Schellens, Arno Van Der Zande, Pieter Van Honacker, Jan Van Leemputten, Tom Wittemans en mezelf. Doorheen de jaren werden we goede vrienden en werkten en werken we hard in de wijngaard maar genieten we ook als God in Frankrijk op ons stukje berg. Maandagavond bijvoorbeeld organiseren we regelmatig een bbq en is het hier zalig genieten (lacht).”

Hageland is wijnland

Dat de Houwaartseberg, en bij uitbreiding het Hageland, gegeerd zijn door wijnboeren is niet nieuw want  eeuwen geleden werd er al wijn gemaakt in regio. Uiteindelijk verdwenen de wijngaarden tot begin jaren ’70  enkelen (liefhebbers) er opnieuw gingen aanplanten,  onder hen Rik Daems vader Jos en Maurice Fol, vader van voormalig tv-kok Frank. De kwaliteit ging er alsmaar op vooruit om te komen tot de hedendaagse wijnen die jaar na jaar een betere reputatie (score) krijgen bij de kenners. “In de grond zit ijzerhoudende zandsteen waardoor de bodem goed opwarmt en die geleidelijk afgeeft, ideaal voor de druiven. In het geval van de Houwaartseberg zitten we ook hoger, wij zitten zelfs op het hoogste punt. Hierdoor hebben we minder last van vorst. De Valse Meeldauw, zeg maar een schimmel die de wijnstokken aantast, teistert momenteel een aantal wijngaarden maar daar zijn wij voorlopig van gespaard gebleven. We zitten op een open vlakte waardoor de wind hier vrij spel heeft en dat heeft wellicht geholpen. We hebben ook op tijd ontbladerd en gesproeid en dat werpt zijn vruchten af, ook al moest ik daardoor 2 voetbalmatchen van het WK missen (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

Joris Eeckhout
Joris Eeckhout, rechts op de foto, is één van de leden van de vzw en heeft ook zelf een wijngaard op de berg. Foto: Den Eeckhout

Dat het Joris menens is, bewijst ook het feit dat hij een cursus aspirant sommelier volgde en die intussen met glans afrondde. “Via Syntra konden we die cursus volgen maar omdat die lessen normaal doorgaan in Haasrode en Antwerpen stelde Gerry Calders van de Petrushoeve zijn domein ter beschikking en gingen de lessen daar door. We begonnen met zijn achttienen en studeerden uiteindelijk met 12 af. Goedkoop was het niet en het duurde ook 2 jaar maar ik heb er veel van bijgeleerd zoals andere processen en heel wat wijnen. En neen tijdens de cursus is het geen goed idee om de wijn op te drinken want per avonden proefden we al snel 6 tot 8 wijnen. Ik moet je niet uitleggen wat het effect zou zijn indien je al die wijn zou opdrinken.” 

Foodcorner en lekkere wijnen tijdens Sprankelend Hageland

De vzw mag geen winst maken en kan dus ook de wijnen niet verkopen. “We hebben 1200 planten die jaarlijks 600 flessen opleveren. We gebruiken die om mensen te laten proeven van onze wijn tijdens Sprankelend Hageland en tijdens onze Wijnfeesten, die lanceerden we drie jaar geleden en daar komt best veel volk op af, vanzelfsprekend staken de coronamaatregelen ook daar stokken in de wielen. Andere wijnboeren verkopen op onze Wijnfeesten wel hun wijn. Zelf krijgen we financiële steun van sponsors maar dat geld wordt geïnvesteerd in het aankopen van machines, sproeistoffen en andere materialen. We zijn intussen ook aan het experimenteren met andere rode wijnen en mousserende varianten.”

Ook dit jaar werden de Wijnfeesten afgelast. “Hopelijk kan het volgend jaar wel weer doorgaan, gelukkig hebben we nog Sprankelend Hageland op zaterdag 21 en zondag 22 augustus. Naast het proeven van onze wijnen zal er ook een foodcorner zijn waar we een bbq serveren, net als oesters en op zondag is er pizza.Tijdens de open-deur serveren we Pinot Noir Rosé, Pinot Meunier Rosé, Pinot Gris Wit, Pinot Noir Rood. Deze zijn allemaal van 2020”, besluit Joris.

Op 12 september staat er, voor het eerst, ook nog een Houwaartse Wijnloop op het programma. Meer informatie daarover vind je online via https://www.larssie.com/nl-running/nl-houwaartsewijnloop

Houwaartseberg
Vanop de Houwaartseberg heb je zich op de volledige regio/ Foto: Houwaartse Wijngaard vzw

Lees meer over