Safe on web waarschuwt: account van 3 miljoen Whatsapp gebruikers online te koop aangeboden

safe on web

Misschien mag je even panikeren, al is een gewaarschuwd iemand er 2 waard, want gsm-nummers van meer dan 3 miljoen Belgen die WhatsApp gebruiken, worden online te koop aangeboden. Safe On Web verwacht dan ook dat criminelen deze gegevens zullen gebruiken om mensen op te lichten via sms-berichten (smishing) of frauduleuze telefoonoproepen (vishing). “Oplichters zijn bovendien online zeer actief tijdens de feest- en koopjesperiode, daarom waarschuwen we om de komende weken extra oplettend te zijn”, luidt het op hun website.

“Op een bekend forum voor hackers werd recent een database van mobiele telefoonnummers van 487 miljoen WhatsApp-gebruikers te koop aangeboden. De dataset bevat nummers van WhatsApp-gebruikers uit 84 landen waaronder die van meer dan 3 miljoen Belgen”, waarschuwt Safe On Web.

De kans is volgens hen dan ook groot dat cybercriminelen deze gegevens bemachtigen en gebruiken om smishing of vishing aanvallen uit te voeren.

Smishing is een verdacht sms'je dat een link bevat.  Als je op de link klikt, word je naar een valse website geleid waar je gegevens gevraagd worden of de oplichters proberen je te overtuigen om een app of een document te downloaden dat een virus bevat. 

“Klik nooit op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download ook geen applicaties wanneer daarom gevraagd word. Van verdachte sms-jes maak je beter een screenshot dat je kan doorsturen naar stuur je beter door naar verdacht@safeonweb.be

Ook vishing is in opmars, dat wil zeggen dat onbekenden je willen oplichten via de telefoon. Ze bellen je dan op om te vragen naar  persoonlijke -, financiële - of veiligheidsinformatie, of ze vragen om geld over te maken.

“Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door aan de telefoon. Bel ook nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug. Geloof evenmin zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Een technologiebedrijf, je bank, de politie of de overheid vragen nooit via de telefoon naar je gegevens of codes”, luidt de goede raad.

Lees meer over de verschillende vormen van vishing.

Wanneer je toch slachtoffer werd kan je een aangifte te doen bij de politie. Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwenen is of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

Lees meer over