Radiomaker Rudy Gybels beheert maar liefst 77 Facebookgroepen

Rudy Gybels
Rudy Gybels is voor velen geen onbekende, ook al zagen ze hem wellicht nooit live. Dat komt omdat je Rudy Gybels dagelijks op de radio kan horen, maar ook omdat hij maar liefst 77 Facebookgroepen beheert. En op al die groepen post hij zelf ook weleens een eigen bericht. We werden nieuwsgierig naar deze man die precies overal tegelijkertijd is, zowel online als in de ether.

Vertel eens Rudy, wie ben jij?

“Ik ben vijftig jaar en woon in Schaffen. Ik werk als programmamaker bij Radio Lorali in Lummen. Dat doe ik elke weekdag twee uur lang, van vijf tot zeven. En op zondagen zelfs drie uur lang. Ik heb altijd al radio gemaakt. Ik ben daar in 1988 mee gestart toen ik slechts veertien jaar was, maar het mocht van mij zelfs eerder. De explosie van lokale radio’s was toen al een beetje voorbij. Dit is dus mijn 36ste zendjaar. Aanvankelijk startte ik bij Radio Flash in Averbode. Ik werkte ook voor Radio Diest en heel wat andere zenders. Daarvan bestaan er vandaag nog maar vijf. Neen, dit is geen betaald werk. Ik had destijds een werkongeval. Ik werkte toen voor een Limburgse Intercommunale en werd op een dag uit een vrachtwagen gekatapulteerd. Ik kon daarna niet meer lopen, maar na een jaar revalidatie lukte het terug wel. Mijn situatie verbeterde gaandeweg.”

Iets anders: je beheert ook 77 Facebookpagina’s waarvan 48 ‘Ge zijt van…’

“Ja, en die beperken zich niet tot deze streek. De Facebookpagina’s die ik overnam van andere beheerders liggen soms in Vlaamse gemeentes heel ver van hier. Neem nu die van Borsbeek, Maasmechelen, Tiegem en Blankenberge. Maar denk niet dat ik op al die plaatsen zelf al ben geweest. De initiële beheerders haken soms af na een tijd, want Facebook bestaat bijvoorbeeld al twintig jaar. En dan zoeken ze een overnemer die hun werk met enthousiasme verder zet. Zij hoorden van mijn bestaan en contacteerden mij. Ik neem natuurlijk ook hun reglementen over, dus ruziemakers, klagers en reclameposts moet ik als overnemer ook trachten te weren. Vroeger ging dit niet altijd zonder slag of stoot. Vandaag is het veel makkelijker. De mensen begrijpen nu wat de bedoeling is van die pagina’s. Dat is: elkaar op de hoogte houden van zaken die te gebeuren staan en ja, onze berichten brengen al eens een hondje terug tot bij de juiste eigenaar. Dat is dus leuk en erg dankbaar. Bovendien help ik graag mensen. Mogelijk geeft het me ook daarom een goed gevoel zoveel pagina’s te mogen of kunnen beheren."

Het volledige interview kan je lezen in Passe Partout Diest.

Tekst en foto's: Anne Somers.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Rudy Gybels

Lees meer over