PVDA houdt wake voor Myriam, wiens partner verdacht wordt van dodelijke messteek: "Structurele maatregelen zijn nodig"

Wake

De PVDA Diest organiseerde op donderdag 10 november in Schaffen een wake voor Myriam, wiens echtgenoot ervan verdacht wordt haar op zaterdag 5 november een dodelijke messteek te hebben toegediend. De partij wilde met de actie niet alleen rouwen maar ook ijveren voor structurele maatregelen tegen geweld op vrouwen. "Een gecoördineerd actieplan is dringend nodig."

De deelnemers hielden 2 minuten stilte en er stonden ook 20 kaarsen, eentje voor elk slachtoffer dat dit jaar al gevallen is door geweld. Hun namen werden één voor één afgeroepen en telkens werd er een naambord bij een kaars geplaatst.

“We klagen het systeem aan dat deze moorden mee mogelijk maakt. Zolang de verantwoordelijkheid bij vrouwen wordt gelegd, kunnen mannen hun gedrag blijven goedpraten. De straffen zijn veel te licht en men treedt te licht op", zegt Aurore Belot.

Lees verder onder de foto. 

Wake
Een naam bij elke kaars, symbool voor de 20 slachtoffers die dit jaar al vielen.

Jaarlijks 40.000 aangiftes van partnergeweld

Geweld tegen vrouwen, zo weet de partij, komt in alle lagen van de samenleving voor en jaarlijks zijn er zo’n 40.000 aangiftes van partnergeweld en 20.000 aangiftes van stalking. “Hiermee overstijgen de cijfers het sporadische”, luidt het.

De partij ijvert ervoor dat de federale regering meer middelen vrij maakt. "Vandaag is er 2,5 miljoen euro beschikbaar maar wij denken dat het plan van aanpak niet concreet genoeg is en dat er ook meer middelen nodig zijn. Er moet meer opleiding komen voor agenten maar we moeten ook meer inzetten op preventie en de klachten moeten serieuzer worden genomen", zegt voorzitter Wouter Vanduffel. 

Volgens PVDA beweegt er te weinig op het politiek toneel om het probleem aan te pakken.  “Wij willen dat de politiek hiervan een prioriteit maakt en een gecoördineerd actieplan tot stand laat komen”, besluit Vanduffel.