Provincie leert kinderen alles over de appelpluk

11 oktober 2021 | 15u41 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
appelpluk
De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober de workshops ‘Plukvers van de pers’. Zo’n 300 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen er uitleg over de appelteelt in 4 fruitteeltbedrijven uit Bierbeek, Gooik, Kortenaken en Zoutleeuw.

Kunnen we in juni lokaal geteelde appelen eten? En hoe bepaalt een fruitteler het ideale pluktijdstip? Op deze en andere vragen over de appelteelt krijgen de leerlingen antwoorden tijdens een educatief bezoek met hun klas aan een Vlaams-Brabantse fruitteler.
Aan de hand van vijf workshops leren de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs alles over het leven en het werk van de fruitboeren.

"Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel, komen ze te weten op welke manier de vruchten langer bewaard worden en proeven ze welke appel ze nu het lekkerste vinden. Als hoogtepunt steken ze de handen uit de mouwen en gaan ze appelen plukken in de boomgaard van de fruitboer. Op sommige bedrijven kunnen ze hiervoor plaatsnemen in een pluktreintje”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw.

De deelnemende fruitbedrijven en scholen zijn:Van der Velpen Jan, Opvelpsestraat 45 in Bierbeek, Billens-Van Laer, Meintjesstraat 5 in Gooik, Veulemans Stephan, Voorbosweg 20 in Kortenaken en Healthy Fruit BVBA, Vinnestraat 45C in Zoutleeuw
 

Met dit programma wil de provincie scholen de kans bieden om een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen.

“Een extra stuk fruit eten kan nooit kwaad”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Heel wat kinderen kennen appelen en peren wel maar hebben nooit een boomgaard in het echt gezien. Daar willen we verandering in brengen. Wat smaakt er beter dan een zelf geplukt streekproduct? Onze provincie is bovendien één van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen”.

De provincie Vlaams-Brabant zorgt voor de ondersteuning van de workshops bij de fruitboeren.
Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Plattelandsklassen vzw en de provinciale dienst onderwijs.

Lees meer over