Politie en parket waarschuwen voor groot aantal gevallen van bankfraude en valse agenten
Dossiers waarbij sprake is van bankfraude zijn al enige tijd in opmars. "Oplichters worden steeds stoutmoediger, hun modi operandi steeds vindingrijker", zegt de politiewoordvoerder.
De Lokale en Federale Politie en het parket willen de bevolking zoveel mogelijk waarschuwen voor bankfraude en valse agenten en willen tips meegeven om oplichters te slim af te zijn.
Bankfraude is veelvoorkomend fenomeen
Op 13 mei werd in een oplichtingsdossier een 25-jarige man uit Sint-Pieters-Leeuw gearresteerd door de politie. De man wordt ervan verdacht mededader te zijn in het kader van oplichting van een 76-jarige dame. De dame kreeg een telefoontje van een persoon die zich uitgaf als een medewerker van haar bank die haar waarschuwde voor mogelijke oplichting. Na hacking schreef de oplichter 2 800 euro van haar rekening over. Hij adviseerde dat bankmedewerkers best haar juwelen en laptop zouden komen ophalen om oplichters te slim af te zijn. Diezelfde nacht begaven twee valse bankmedewerkers zich naar de woning en namen de juwelen mee met de belofte deze veilig onder te brengen in de safe van de bank. Kort daarna besefte de dame dat ze was opgelicht.
Bovenstaande casus is geen alleenstaand geval. Het fenomeen van helpdeskfraude en bank-aan-huisfraude doet zich over heel Vlaanderen en bij uitbreiding in Brussel en Wallonië voor. "Dagelijks doen burgers aangifte van dit soort fraude en online oplichting bij de politiezone van hun woonplaats. De oplichters worden steeds inventiever. Soms geeft men zich uit voor bankmedewerker en begeeft men zich zo naar de woning van slachtoffers om de bankkaart – met pincode - te kunnen bemachtigen. Slachtoffers telefonisch contacteren, software laten installeren en op deze manier gelden overschrijven naar eigen rekeningen, is ook een veelvoorkomend fenomeen. Steeds vaker beweert men ook politie-inspecteur te zijn en probeert men op deze manier bankgegevens te ontfutselen."
Tips om oplichters te slim af te zijn
Criminelen proberen je via verschillende wegen en in naam van verschillende instellingen om de tuin te leiden. Ze vinden steeds nieuwe manieren om slachtoffers op te lichten.
De politie geeft je de volgende tips:
- Wees op je hoede, zowel bij telefonisch contact als wanneer onbekenden aan jouw deur staan. Denk aan je veiligheid en laat geen onbekenden binnen, ook al doen ze zich voor als bankmedewerker of als politie-inspecteur. Een politie-inspecteur is steeds herkenbaar aan het uniform en de dienstkaart.
- Stel preventieve vragen en probeer zoveel mogelijk info van de onbekende te verzamelen zodat je weet wie je aan de lijn hebt of wie er aan de deur staat.
- Als je vermoedt dat er oplichters aan de deur staan, laat ze dan niet binnen en bel meteen 101 of gebruik de app 112BE.
- Ga nooit in op zogenaamde ‘robocalls’ uit naam van Card Stop, PayPal of je bank. Deze vooraf opgenomen berichten of robotstemmen melden je dat er ‘verdachte transacties’ zijn en vragen je om een nummer te kiezen om met een medewerker doorverbonden te worden. Het is een poging om je gegevens op te vragen en je vervolgens op te lichten.
- Deel nooit pincodes, ga niet in op vragen over je bankgegevens of om bepaalde transacties uit te voeren.
- Installeer geen programma’s of laat geen programma’s op je computer of smartphone installeren want zo laat je oplichters toe om vanop afstand je toestel over te nemen.
- Klik niet op de linken in ontvangen mails maar ga naar je account via de website.
- Haak bij de minste twijfel de telefoon in en neem contact op met jouw bank via het voor jou officieel gekende telefoonnummer.
- In heel wat steden/gemeenten kan je terecht bij een (fysiek) digipunt voor al je online vragen of problemen. Check hier de locaties waar een digipunt beschikbaar is in Vlaanderen en in Brussel.
- Beweert men jouw kaart te hebben vernietigd, kijk dan goed na of ook de chip doormidden werd geknipt.
- Ben je toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan je verrichtingen via de app van je bank of bel Card Stop via 078 170 170 om je bankkaart te laten blokkeren. Contacteer je bank en doe aangifte bij de politiezone van je woonplaats.
"Praat erover met vrienden en familieleden en wijs hen op de gevaren van het meedelen van paswoorden en codes. Waarschuw de ouderen in je omgeving, zij zijn vaak het slachtoffer."