Opnieuw minder personeel door corona–impact op dienstverlening

25 januari 2022 | 14u06 | Gepost door annpeeters
Martelarenplein Leuven station De Lijn
De effecten van de pandemie laten zich in de hele maatschappij weer volop voelen. Ook De Lijn merkt sinds kort de impact van omikron. Sinds eind vorige week wordt meer uitval onder het personeel genoteerd, en dat heeft gevolgen voor de dienstverlening.

De voorbije weken ontsnapte De Lijn nog goed aan de impact van omikron. Daar kwam de jongste dagen enige verandering in. Er is een algemene stijging van het aantal collega’s dat uitvalt door ziekte. Op dit moment is er een ziekte-uitval van gemiddeld 13% onder de chauffeurs. Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten worden gereden, en worden er dus ritten geschrapt. Dit is op het ogenblik vooral merkbaar in de regio Leuven en bij de tramdienstverlening in Antwerpen. De grootte van de impact en de lokale spreiding kunnen snel veranderen.

De planners van De Lijn doen er opnieuw alles aan om het wegvallen van ritten zoveel mogelijk te vermijden. Indien er moet worden geschrapt, dan gebeurt dat zeer weloverwogen. Zo wordt de impact van het wegvallen van een chauffeur zoveel mogelijk verdeeld over meerdere lijnen of ritten. Tevens wordt erover gewaakt dat er zo min mogelijk wordt geraakt aan schoolritten, lijnen met een lage frequentie en lijnen waar reizigers geen alternatief hebben.

Reizigers informeren zich best op de dag van hun reis, liefst zo kort mogelijk voor vertrek, over hun reisroute. Ritten die wegvallen worden aangeduid in de routeplanner op de website, in de De Lijn-app en op de realtime-infoborden.

De Lijn hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers en klanten. De Lijn neemt dan ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om het openbaar vervoer veilig te houden en de kans op een besmetting laag. Ze roepen de reizigers permanent op om het mondmasker correct te dragen op de voertuigen en in gesloten infrastructuur. Gezien het belang van ventilatie dienen raampjes en luiken op de voertuigen open te blijven. Ook alle andere voorzorgs- en hygiënemaatregelen blijven van kracht.

Lees meer over