Opkomsten van bloeddonoren al enkele weken zorgwekkend laag

Bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen sluiten niet
Sinds begin september merkt Rode Kruis-Vlaanderen een structurele daling in het aantal donoren en ziet een link met de stijgende coronacijfers. Alleen al op de mobiele bloedinzamelingen komen er dagelijks zo’n 200 minder langs dan gewoonlijk. Nochtans zijn voldoende bloedgevers nodig om een comfortabele bloedvoorraad op te bouwen. Als deze trend zich verder zet, vreest het Rode Kruis dat de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan. De organisatie roept daarom zijn donoren en de Vlamingen op om te komen doneren zodat ten allen tijde aan de vraag van ziekenhuizen kan worden voldaan. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat bloedinzamelingen een veilige omgeving zijn én blijven.

Dagelijks rekent het Rode Kruis op zo’n 1.250 bloeddonaties, die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten voor patiënten. “De laatste weken liggen de opkomsten beduidend lager dan normaal. Het gaat om meer dan 200 donoren minder per dag en dat duurt nu al sinds begin september”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie vreest dat – als deze trend zich blijft verderzetten – de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan, met alle gevolgen van dien. “Een deel van de ziekenhuizen heeft zijn handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten”, aldus Tassignon.

Afspraak verplicht

Om te kunnen achterhalen waarom donoren wegblijven deed Rode Kruis-Vlaanderen een bevraging bij zijn - doorgaans trouwe - bloedgevers. “Daaruit leren we dat voor ruim 50% van hen de verplichte afspraak een grote drempel vormt”, zegt Ine Tassignon. Nochtans is het maken van een afspraak een belangrijke nieuwe maatregel in het kader van de coronacrisis. Zo vermijdt de organisatie dat er zich te lange wachtrijen vormen en dat te veel mensen tegelijk aanwezig zijn op een bloedinzameling. Daarnaast worden ook de hand- en hoesthygiëneregels strikt nageleefd en staan de afnamebedden verder uit elkaar. “Onze bloedinzamelingen zijn veilige plekken en we vinden het erg belangrijk om dit nog eens onder de aandacht te brengen”, legt Ine Tassignon uit.

We rekenen op de studenten

Volgende week start de Bloedserieuscampagne, de tweejaarlijkse bloedinzameling in verschillende studentensteden. "Bloedserieus is goed voor zo'n 12.000 donaties, een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties op jaarbasis die zeker nu een enorme boost kunnen geven aan de bloedvoorraad”, vertelt Ine Tassignon. Het Rode Kruis merkt helaas ook hier tegenvallende inschrijvingen. Op dit moment werden amper een kwart van de beschikbare bedjes al ingevuld. De organisatie rekent, nu meer dan ooit, op de komst van studenten. “Door de coronacrisis zijn we massaal aan het telewerken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden”, vertelt Ine Tassignon. “We lopen dus ook daar een groot aantal bloeddonaties mis.” De Bloedserieusactie mag zich dan wel op studenten richten, iedereen die in de buurt is, is van harte welkom! Een afspraak maken is verplicht en kan via www.bloedserieus.be.

Bloed doneren

In Leuven kan je tijdens Bloedserieus bloed doneren. Dit van 16 tot en met 19 november. Wil je terecht in een ziekenhuis, dan moet je een afspraak maken via het nummer 0800 777 00 of www.rodekruis.be.

Lees meer over