Ook in discotheek De Kroon komen de nieuwe maatregelen hard aan: “Ik weet niet hoe lang we dit overleven”

De Kroon

Natascha Salaets (50), uitbaatster van discotheek De Kroon in Scherpenheuvel-Zichem, vreesde al eerder voor de nieuwe maatregelen die eraan zaten te komen maar van de extra maatregelen die woensdag 17 november werden genomen door de overheid is ze toch nog geschrokken: “Ik viel achterover bij hetgeen ik hoorde.”

De overheid besloot woensdag dat mensen alleen een discotheek in mogen na het ondergaan van een zelftest aan de ingang of wanneer ze constant een mondmasker dragen. De maatregel gaat in vrijdagnacht om middernacht. “Op zo’n korte tijd dit organiseren vergt geld maar ook tijd. Je moet mensen opleiden, testen bestellen en een plaats vinden om een testzone te orgnaniseren. Ik vrees dat dit voor velen onmogelijk wordt. Ook voor ons is het organiseren van zo’n test tegen vrijdag onmogelijk. Vrijdagnacht zal iedereen bij ons dan ook een mondmasker moeten opzetten maar we gaan niet voor politie spelen, we hopen op de goodwill van onze klanten. Ik besef ook wel dat dansen met een mondmasker op niet zo sexy en aantrekkelijk is maar het kan nu eenmaal niet anders.“

Toch maar gaan voor test

Aanvankelijk had de discotheek-uitbaatster op haar sociale media aangekondigd voor het mondmasker-scenario te gaan maar later kwam ze daar op terug en gaat ze toch zelftests organiseren vanaf vrijdag 26 november, volgens haar Facebookpagina op verzoek van veel klanten. “Zo’n test kunnen we bestellen bij de apotheker en kost tussen de 8 en 11 euro, afhankelijk waar je die koopt. Klanten zullen vanaf dan ook steeds langs ons scan-en testcentrum moeten passeren, dit met de aanwezigheid van verscheidene stewards. Ik denk dat we al snel aan zo’n 3200 euro extra kosten komen per weekend. We moeten onze mensen ook opleiden om het resultaat van zo’n test te kunnen aflezen. Alsof het allemaal niet volstaat moeten we ook nog eens verschillende soorten polsbandjes aankopen, eentje voor zij die een test aflegden en een ander voor zij die het mondmasker verkiezen. Ook hier zullen we ons personeel moeten opleiden om toezicht te houden en te controleren dat iemand die een mondmasker aan moet dat niet afzet eens binnen. We kunnen dit ten vroegste organiseren tegen 26 november want bestellen is één ding, leveren een ander. Voor het feest met oudjaar zullen we mogelijk strikte regels moeten opstellen, zoals eventueel een verplichte sneltest.”

Compensaties niet zeker 

Intussen vraagt de sector aan betrokken minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke compensaties. De minister noemt de vraag legitiem en zegt de mogelijkheid te onderzoeken maar deed voorlopig nog geen beloftes. “We zitten nu al met het hoofd bijna onder water en we doen echt ons best. Als de regering blijft komen met dergelijke maatregelen weet ik niet hoelang we nog kunnen overleven”, besluit Natascha.

Lees meer over