'OKAN-wijs' nieuw oefenmateriaal voor anderstalige leerlingen

okan
De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen ontwikkelden vier boekjes met oefenmateriaal om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar.

Met de vakantie in zicht kunnen de OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers)-scholen de nieuwe boekjes ‘OKAN-wijs’ uitdelen aan hun leerlingen. De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen werkten dit hulpmiddel uit om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar in een OKAN-klas. ​
​​
​‘OKAN-wijs’ biedt oefenmateriaal op vier verschillende niveaus waarmee de OKAN-leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. De boekjes bevatten raadsels, kruiswoordpuzzels, woordzoekers, doe-, spreek-, luister-, lees- en schrijfopdrachten.
​Bij elk boekje hoort telkens ook een correctiesleutel waarbij de fouten opgespoord en verbeterd kunnen worden.
​​
​“Vanuit het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen bleek er nood aan meer oefenmateriaal, waarmee onze leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Omdat de OKAN-leerkrachten al veel en goed oefenmateriaal ontwikkelden, besloten we om dit zelfgemaakte materiaal te bundelen. De oefeningen werden gemaakt door leerkrachten van de verschillende OKAN-scholen. Het gaat om extra oefenmateriaal vanuit het werkveld, gemaakt door OKAN-leerkrachten voor OKAN-leerlingen”, zegt Katrien Vanhees, OKAN-coördinator van Kompaz Zaventem.
​​
​“Dit oefenmateriaal is laagdrempelig, in duidelijke taal geschreven en de tekst wordt ondersteund door heldere instructies en fraaie afbeeldingen. Het is niet de bedoeling dat deze boekjes als lesboek worden gebruikt, maar als extra's om de leerstof te consolideren. De oefeningen en spelletjes die erin staan, zijn voor onze leerlingen een mooie kans om met taal bezig te zijn. We willen hen zo nog meer zin geven om Nederlands te oefenen. Dankzij de boekjes kunnen we de Nederlandse taal ook tijdens de vakantie thuis en tijdens de studie levendig houden”, zegt Debora Peeters, OKAN-coördinator van PISO Tienen.

“Een goede kennis van het Nederlands is voor de toekomst van nieuwkomers in Vlaams-Brabant ontzettend belangrijk“, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. “Ze worden immers ondergedompeld in de Nederlandse taal en de Vlaamse cultuur. We zorgen er dan ook voor dat alle OKAN-scholen binnen de provincie met de boekjes aan de slag kunnen. Met de ondersteuning van dit waardevolle initiatief hopen we het leerproces van onze anderstalige leerlingen te versterken.”
​​
​De boekjes kunnen besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/okan-wijs

Lees meer over