Ode aan papa, vandaag VRT-gezicht Maarten Vangramberen: "De dag dat hij sterft, breek er iets in mij"

Maarten Vangramberen
Op zondag 14 juni vieren we alle papa’s op onze planeet, ook die in onze regio. Daarom trekken we deze week elke dag naar een BV in Oost-Brabant om er te praten over zijn of haar vader en de bijzondere band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Maandag beet ex-Ketnet-wrapster An Jorden de spits af, gevolgd door actrice en sopraan Noémie Schellen, actrice Maureen Vanherberghen, burgemeester van Haacht Steven Swiggers en auteur Ayan Mohamud Yusuf.
Vandaag mag VRT-sportgezicht Maarten Vangramberen (42) onze reeks afsluiten. “Mijn papa is mijn grote held, mijn oudste zoon heet net als hem Felix”

Felix Georges Vangramberen (70) heet Maartens papa officieel. “Eigenlijk was zijn naam Georges maar bij de aangifte op het gemeentehuis gaven zijn ouders hem als eerste naam Felix, een verwijzing naar zijn peter. Op de voetbalclub is hij dan weer gekend als Jos, geen idee waarom eigenlijk”, vertelt Maarten lachend.

Doorheen de jaren heeft hij altijd een fantastische band met zijn vader gehad. “Hij is mijn absolute held. Mijn moeder werkte destijds als verpleegster in het ziekenhuis en in het weekend had ze de nachtshift. Als kind was ik dan ook veel bij mijn vader en die nam mij van jongsaf al mee naar voetbalwedstrijden. Van hem erfde ik mijn voorliefde voor de sport.”

In de voetsporen van papa

Die liefde was zodanig groot dat Maarten een opleiding lichamelijke opvoeding aanvatte na zijn secundaire studies. “Mijn vader studeerde dat ook en kon daar boeiend over vertellen, ik volgde dezelfde opleiding als hij. Op een bepaald moment, ik was aan het blokken voor de examens en zag het even niet meer zitten, kwam hij naar mijn kot om mij op te peppen en te motiveren. Papa wist eigenlijk op elk moment en in elke situatie altijd het juiste te zeggen. Ik heb een grote bewondering voor hem. Hij verloor al snel zijn moeder en ontfermde zich mee over de andere kinderen in het gezin. Hij heeft dan ook een grote verantwoordelijkheidszin en ook dat heb ik van hem meegekregen.”

Papa stond en staat altijd klaar

Maarten studeerde dan wel lichamelijke opvoeding maar zijn ambities lagen elders en hij ambieerde een carriere in de media. “Mijn vader gaf les op de hoge school en daar kwam een plaatsje vrij, mama vond dat ik daarvoor moest gaan maar papa deelde die mening niet en steunde mij in mijn keuze. Wanneer ik voor de regionale zender een eerste reportage mocht maken bij KV Mechelen merkte hij dat ik nerveus was. Hij besloot dan maar taxichauffeur te spelen, mij naar KV Mechelen te brengen, daar te wachten om me vervolgens bij de regionale zender te droppen. Op die manier kon ik mij volop concentreren. Hij heeft ook altijd alles gezien wat ik op het scherm doe en soms geeft hij mij nog altijd tips over zaken die ik, volgens hem, beter kan doen. Ik apprecieer dat bijzonder want velen denken dat je na al die jaren niet meer bijgestuurd hoeft te worden, mijn vader vindt dus van wel en soms heeft hij nog gelijk ook (lacht).”

Vaderdag zal ten huize Vangramberen er dit jaar iets anders uitzien want net nu barst het EK voetbal uit zijn voegen. “Zondagochtend heb ik nog even tijd voor mijn eigen kinderen en vrouw maar ik vrees dat ik niet tot bij mijn vader zal geraken want ik moet die dag werken. IK ga hem natuurlijk wel bellen en later drinken we er nog wel een glas op, hij houdt wel van een glas champagne al zal hij nooit overdrijven, daar is hij te ijdel voor. Een goede conditie en scherp staan vindt hij belangrijk, net als ik eigenlijk.”

Mooie momenten koesteren

Over het perfecte cadeau voor vaderdag hoeft Maarten niet lang na te denken. “Vorig jaar wilde ik met hem vijf dagen gaan wandelen in de bergen, iets wat hij heel graag doet, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. Ik hoop dit nu zo snel mogelijk goed te kunnen maken, hopelijk al in het najaar als mijn agenda het toelaat. Ik wil zoveel mogelijk mooie momenten samen nog beleven want ooit moet ik wellicht afscheid van hem nemen, dat zal bijzonder hard zijn en ik vrees dat er dan ook iets in mij zal sterven. Ik ben blij dat ik onze zoon zijn naam gaf. Toen die net geboren was, belde ik mijn vader en vertelde dat we hem de naam Felix hadden gegeven. Hij begon te wenen en kon geen woord meer zeggen. Later belde hij mij terug, hij was zo fier en zo blij en dat maakte mij ook heel gelukkig. Dat is toch wel één van die mooie momenten die ik echt koester, ik hoop er nog veel met hem te mogen beleven.”

Wij wensen alle papa's een fijne en gelukkige Vaderdag

Lees meer over