Ochtendspits in de war door afschaffing van treinen in Leuven, Tienen en Landen

Treinsporen

Door een spontane werkonderbreking van enkele tientallen treinbegeleiders is er vooral tussen 7 en 9 uur flink wat hinder in het treinverkeer. De treinen die in Luik moeten starten of voorbij rijden, werden afgeschaft. De staking is uitgebroken na een geval van agressie tegen een treinbegeleidster.

Op een trein tussen Welkenraedt en Duitsland werd voorbije zondag een treinbegeleidster bedreigd door drie mannen, ééntje tover een mes tevoorschijn. Ze bleef gelukkig ongedeerd, het trio is ondertussen opgepakt.

Vooral treinen in het Waalse landsgedeelte werden afgeschaft. Dat betreft de lijnen Eupen-Oostende, Welkenraedt-Kortrijk en Luik-Quièvrain, die via Leuven komt. Tussen 7 en 9 uur stonden vele pendelaars eindeloos en vruchteloos te wachten op hun treinen in onder andere Leuven, Tienen en Landen. De NMBS heeft vervangbussen voorzien tussen Luik en Leuven.

“Deze spontane staking had een enorme impact deze ochtend. Doorheen de dag worden nog zo’n afschaffingen verwacht, waardoor er sprake is van enorme hinder. Door een aanrijding op het spoor in het Oost-Vlaamse Landegem, zit het daar ook strop”, wist Dimitri Temmerman van de NMBS.

Dat er morgen opnieuw zal gestaakt worden in het Luikse, kan niet uitgesloten worden.

Lees meer over