Nog meer Reuzegommers vragen de vrijspraak: "Ja, ik heb over Sanda geürineerd, maar het was een zware doop"

Sanda Dia

Op de vijfde procesdag omtrent de dood van student Sanda Dia (20), behandeld op het Hof van beroep in Antwerpen, kwamen de laatste vijf beklaagden aan het woord. Dia overleed in december 2018 bij een doop van studentenclub Reuzegom.

Johan Platteau, de advocaat van Reuzegommer 'Wally', de dooppeter van Sanda. kwam aan het woord. Wally riskeerde 24 maanden cel, zijn raadsman pleitte over de hele lijn de onschuld. Platteau verklaarde dat Wally en Sanda vrienden waren en dat hij deel uitmaakte van een groepje Reuzegommers die al voor de doop van mening waren dat het gedoe ranzig was.

"Mijn cliënt was enkel aanwezig omdat dat verplicht was", aldus Platteau. "Hij heeft nooit actief deelgenomen aan wreedheden. Ondanks de groepsdynamiek heeft hij dat niet gedaan. Er was een grens en mijn cliënt heeft die nooit overschreden."

Platteau pleit voor Wally over de hele lijn onschuldig. Hij vraagt de vrijspraak voor zijn cliënt. "Toen het slecht ging met Sanda en besloten werd dat hij naar het ziekenhuis moest, heeft hij hem aangekleed en in de auto gelegd. Hij geeft toe dat hij sneller 112 had moeten bellen. Hij had de besluitvorming binnen Reuzegom niet mogen volgen. Hij zit met een moreel schuldbesef, hij beseft dat hij meer had kunnen doen, maar hij heeft wel iets gedaan. Hij respecteerde de hiërarchie binnen Reuzegom. De anciens hebben door de discussie kostbare tijd laten verloren gegaan."

Ook meester Pieter Helsen pleitte over de hele lijn de vrijspraak voor zijn cliënt: Reuzegommer Ketter. Hij zou als geneeskundestudent zijn verantwoordelijkheid niet genomen hebben en riskeert 24 maanden cel.

"Mijn cliënt was student geneeskunde en nam zijn verantwoordelijkheid toen. Hij heeft na de visproef met Sanda proberen praten, zijn polsslag genomen en gekeken of hij nog kon stappen en geoordeeld dat Sanda niet in orde was. Hij heeft gezegd dat Sanda naar het kampvuur moest worden gebracht en onmiddellijk naar het ziekenhuis moest gebracht worden. Ook andere Reuzegommers bevestigen in hun verklaring dat het 'Ketter' was die zijn stem doordrukte."

Ketter sprak bevangen door emotie de nabestaanden van Sanda Dia toe. “Ik vind het oprecht verschrikkelijk wat er is gebeurd met Sanda. Wat daar is gebeurd, houdt mij ‘s nachts wakker en zal mij nooit loslaten. Ik besef dat dat in het niets valt met jullie verdriet. Dat Sanda niet kon gered worden, hakt er bij mij in en ik heb het gevoel dat ik heb gefaald. Sorry", zei vooraleer hij in tranen uitbarstte en de zaal verliet.

'Paterberg' pleitte schuldig voor onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. Voor 'Placebo' werd een volledige vrijspraak gepleit. Ondanks het urineren op de schachten werd voor 'Rustdag' de volledige vrijspraak gevraagd. De student zelf twijfelde voor vrijspraak omtrent mensonterende behandeling.

"Over het urineren heeft hij duidelijk verklaard: ja, ik heb dat gedaan. Hij heeft dat nooit verstopt. Je kan je inderdaad afvragen of daar toestemming voor was, maar het was algemeen geweten dat het een zware doop was. Misschien was dat net de reden dat sommigen daar deel van wilden uitmaken. We weten objectief gezien niet wat Sanda’s motieven waren. Dus we mogen er niet van uitgaan dat de inhoud van de doop een 'mysterie' was voor hem. We kunnen er ook niet omheen dat er een video bestaat van Sanda die zelf over iemand urineert. Hij heeft zich daar inderdaad voor verontschuldigd, maar dat neemt niet weg dat dat gebeurd is”, pleitte zijn advocaat Frédéric Thiebaut.

Maandag wordt er tijd gemaakt voor de burgerlijke partijen, de familie van Sanda. Nadien komen de replieken en het laatste woord aan bod.

Lees meer over