Nieuwe regels voor e-steps vanaf 1 juli

Dieven aan de haal met elektrische steps
Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er vanaf 1 juli 2022 nieuwe regels voor elektrische steps met een maximale snelheid van 25 km/uur.

Een elektrische step heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. Je hebt er geen rijbewijs voor nodig. Een verzekering is ook niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt aangeraden om je te beschermen tegen schade aan derden. Na aankoop mag je meteen met je elektrische step op de openbare weg rijden. Omdat er nogal wat ongevallen gebeuren met elektrische steps, heeft de overheid nu nieuwe regels opgelegd: 

Geen elektrische step onder de 16 jaar

Om te voorkomen dat kinderen of jonge tieners met een elektrische step tussen het gemotoriseerde verkeer rijden, geldt voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar. Al zijn er wel uitzonderingen: in woonerven en erven, op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters en in speelstraten mag ook wie jonger is dan 16 met een e-step rijden. Ook in voetgangerszones mogen jongeren rijden als een verkeersbord dat toelaat, maar dan moet het stapvoets.

Verboden op het trottoir

Voortaan word je als gebruiker gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee je rijdt. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Concreet betekent dat dat je niet langer op het trottoir mag rijden, maar het fietspad moet volgen. Als er geen fietspad is, rijd je op de rijbaan. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moet je stapvoets rijden.

Geen passagiers vervoeren

Met z’n tweeën op één elektrische step rijden is geen goed idee omwille van de geringe stabiliteit. Daarom is het voortaan expliciet verboden om passagiers te vervoeren op gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Parkeren

Je elektrische step zomaar achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en gevaarlijk. Voor elektrische steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.

Lees meer over