Niels Albert (35) laat licht schijnen over WK wielrennen: “Fantastisch, maar vrees voor veiligheid"

Niels Albert
WK
Vanaf vandaag begint Leuven Actueel met een reeks rond het WK wielrennen in Leuven. Voormalige wereldkampioen veldrijden Niels Albert uit Tremelo heeft de eer om de spits te mogen afbijten. Albert juicht toe dat de honderdste editie van de wereldkampioenschappen wielrennen in Leuven en omgeving neerdaalt. Zelf organiseert hij voor het goede doel een unieke ervaring op zondag 26 september wanneer de profs hun titelrace rijden. Albert is chauvinistisch en bekijkt zijn voormalige pupil Wout van Aert als de grote te kloppen favoriet voor de wereldtitel in eigen land. Toch kijkt hij ook kritisch naar het parcours.

Het WK wielrennen mag dan voorbijkomen in Tremelo, maar dat doet Albert niks. “Dit wereldkampioenschap betekent voor ‘doorgangsdorpen’ zoals Tremelo en Keerbergen jammer genoeg niet veel. Op vrijdag, zaterdag en zondag rijden respectievelijk de beloften, vrouwen en de mannen eens door die mooie dorpen, dat heeft voor mij niet zoveel betekenis. Dat is ‘zoef zoef’ en op twee minuten is de hele karavaan door. Daar heb je weinig aan. Voor de streek rond het Leuvense met Bertem en Huldenberg is dat uiteraard andere koek. Daar komen ze relatief veel langs en dat is ginds een meerwaarde. Ik begrijp ook ten volle dat zo’n WK voor de horeca wel iets moet opleveren. De koers draagt dat gegeven deels. De plaatselijke handelaars mogen gerust een graantje meepikken, maar dat moet niet ten koste van de veiligheid gaan”, opent de dertiger.

Het rondje spreekt Albert, die ook op de weg overwinningen vierde, wel aan. Enkel de aanloop naar de finish zegt hem minder. “Ik vind die aankomst in de buurt van de centrale gevangenis aan de Geldenaaksevest wel een goed idee. De Bondgenotenlaan, waar de GP Jef Scherens – Rondom Leuven aankomt was hiervoor sowieso te smal. Dit is een goede oplossing, de zone die hen daartoe brengt spreek me veel minder aan. Ze waren veel beter uit de binnenstad gebleven, het is er soms te smal en te gevaarlijk om met zo’n grote groep door te rijden. Als ze nu bijvoorbeeld vanaf het Joanna-Maria Artoisplein aan brouwerij AB Inbev de Vuurkruisenlaan hadden afgereden om daarna via de Ring naar de aankomst te gaan, dan was dat toch veel veiliger geweest?”, vraagt Albert zich af.

Niels Albert

VIP Event

Zelf organiseert de voormalige wereldkampioen met zijn Niels Albert Bike Store een actie voor het goede doel. Je kan samen met Niels het WK Wielrennen volgen op het All-in VIP Event op zondag 26 september in Bertemse deelgemeente Korbeek-Dijle. Het aantal plaatsen is beperkt. Bestellen kan via www.nabs.be/wk. Alle winsten gaan naar het goede doel.

“Dit wereldkampioenschap moet een fantastische beleving worden voor onze klanten, ik wil hen zo bedanken voor hun jarenlange steun. We bieden hen aan om de WK-koers van de mannelijke profs met ons te bekijken. We bevinden ons niet aan de omloop, maar op enkele minuten wandelen daarvan ter hoogte van een voetbalveld met atletiekpiste. Daar zetten we tenten, toiletwagens en een muziekinstallatie neer. Ook een groot scherm om de wedstrijd te bekijken een barbecue zijn een onderdeel van het evenement. Met een prijs van 195 euro per persoon bieden we een scherpe prijs aan voor deze happening. Als goed doel kiezen we voor een project rond kindercardiologie, als ik nog enkele zaken rond krijg. Het kan zijn dat we nog een tweede goed doel eraan toevoegen. We zijn ook van plan om tijdens dode momenten per opbod wielertruien te verkopen. De opbrengsten gaan helemaal naar het goede doel.” Dat de keuze van Albert naar kindercardiologie uitgaat, valt niet verrassend te noemen daar hij in mei 2014 zijn veldritcarrière moest stoppen als gevolg van hartritmestoornissen.

Niels Albert

De winnaar? Van Aert!

Wie er het WK zal winnen, dat is voor Albert duidelijk, iemand uit de cyclocrosswereld. “Uiteraard kan een snelle Wout van Aert iets betekenen op deze omloop. Remco Evenepoel kan op zijn beurt de koers openbreken. Jasper Stuyven verwacht ik op zijn thuisrondje eveneens. Dit moet aangevuld worden met superknechten zoals Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Tim Declercq, mannen die een hele dag op kop zitten en de kloof niet te groot laten worden (het interview werd afgenomen voor de WK-selectie gekend was, red.). Je moet naar een verloop gaan zoals het WK in 2011 in Kopenhagen toen de Brit Cavendish de topfavoriet was. Hij liet zijn ploeg de hele dag rijden en kon het uiteindelijk ook afmaken”, wikt en weegt de voormalige veldritkampioen.

“Ik wil zeker geen afbreuk doen aan renners zoals Tim Wellens en Greg Van Avermaet , maar dat zijn halve kopmannen die ik geen hele dag de kop zie trekken om de wedstrijd samen te houden. Alle toppers zullen hindernissen zoals de Smeysberg in Huldenberg omhoog vliegen, de knechten moeten het verschil beperkt houden. De winnaar en de andere podiumplaatsen in Leuven kunnen we invullen met renners die je als “snelle overlevers” kunt bestempelen. Ik blijf chauvinistisch en duid daarom Wout van Aert aan als onze volgende wereldkampioen op de weg. Ik besef dat het moeilijk is om wereldkampioen te worden in eigen land. Ook Michael Matthews of Alejandro Valverde (Valverde kan niet deelnemen na een zware valpartij in de Vuelta, red.) kunnen iets betekenen. Peter Sagan is ook goed bezig, die zou wel eens kunnen verrassen. Ik opteer dan toch voor Gianni Moscon als tweede en voormalig wereldkampioen Peter Sagan die de bronzen medaille pakt.”

Pronostiek Niels Albert voor het WK in Leuven:

1. Wout van Aert

2. Gianni Moscon

3. Peter Sagan

Niels Albert

Lees meer over