Net geen 10% van Vlaams-Brabantse schoolverlaters zocht jaar later nog werk

afstuderen
In Vlaams-Brabant waren er in 2020 net geen 10% van de schoolverlaters, een jaar nadat ze de schoolbanken verlieten, nog altijd op zoek naar een job. In Vlaanderen verlieten, in 2019, 65.311 jongeren de school. Eén jaar later, in 2020, was 10 % of 6.600 van deze schoolverlaters nog steeds op zoek naar een job, een jaar eerder was dat 8,9%. Een en ander blijkt uit het jaarlijks schoolverlatersrapport van VDAB. De komende jaren investeert Vlaanderen en Europa ruim miljoen euro in het begeleiden van kwetsbare jongeren.

16% van alle schoolverlaters komt uit Vlaams-Brabant. De provincie telde 10.257 schoolverlaters in 2019 en 950 van hen of 9,3% waren een jaar later werkzoekend. De stijging is minder hoog dan het Vlaams gemiddelde maar de provincie telt wel het hoogste aandeel hooggeschoolden (56,6%), het aandeel van ongekwalificeerde schoolverlaters ligt dan weer lager dan het gemiddelde (8,6%).

Leuven scoort goed

 Het hoogste aantal schoolverlaters komt uit Leuven (1.657) maar het aandeel werkzoekenden (6,8%) ligt er beduidend minder dan het Vlaamse en provinciale gemiddelde. De stad kent ook het laagste aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters (6%), Vilvoorde dan weer het hoogste aandeel (17,3%) van alle centrumsteden.

Uit het schoolverlatersrapport blijkt globaal dat hoe hoger geschoold iemand is, hoe kleiner de kans dat hij/zij een jaar later werkzoekend is. Ook STEM-schoolverlaters (exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde) doen het goed op de arbeidsmarkt, net als afgestudeerden in de zorgsector.

50 miljoen euro om kwetsbare jongeren te helpen

Schoolverlaters, die in getroffen sectoren door de coronacrisis aan de slag willen, hebben het dan weer moeilijker om werk te vinden. “Binnenkort moeten heel wat jongeren een keuze maken over de studierichting die ze willen volgen. Weten welke studierichtingen goed scoren, kan helpen om die keuze te maken. In de maandelijkse werkzoekendencijfers zien we duidelijk dat het aantal jongeren dat werkzoekend is, sterk daalt dit jaar. Ik doe een oproep naar onze jongeren om een richting te kiezen die hen echt interesseert en passioneert. Met deze informatie willen we jongeren meer bewust maken van hun keuze en de invloed die die keuze kan hebben op hun professionele loopbaan, zeker in tijden van crisis", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) die, samen met het Europees sociaal fonds, de komende jaren ( van december 2020 tot december 2023) ruim 50 miljoen euro investeert om de meest kwetsbare groep te helpen.  "We investeren in 50 lokale partnerschappen over heel Vlaanderen om meer dan 12.000 kwetsbare jongeren, onder de 30 jaar, te begeleiden naar werk en de drempels hierbij weg te helpen.

 

 

Lees meer over