Natasja schrijft vierde boek: "Wanneer ik begin te schrijven, kan ik het moeilijk loslaten"

Natasja
Schrijfster Natasja Verheyden (35) uit Boutersem heeft een nieuw boek klaar. Reflecties is het vierde deel in de reeks Perspectief waarin ze verder het verhaal vertelt van hoofdpersonages Dannie Thompson en Becca Shaw (Becca is de zus van Nathan en de beste vriendin van Dannie). “Het zijn Dannie en Nathan die afwisselend hun zegje doen in het boek, het ene hoofdstuk is Dannie aan het woord, het volgende Nathan. Zelf beschrijf ik het als een fictie-verhaal met een achterliggende boodschap waarin ik het heb over het feit dat dingen vaak niet zijn wat ze lijken en over het fout communiceren tussen mensen.”

Al op jonge leeftijd kreeg Natasja de schrijversmicrobe te pakken. “Ik was elf jaar oud toen mijn grootouders veertig jaar getrouwd waren. De familie wilde niet wachten tot hun vijftigste huwelijksverjaardag, mijn grootvader had al een hardaanval gehad, en mijn moeder en haar broer wilden dan ook iets organiseren maar ze wisten niet goed wat. Ik heb toen dan een toneelstuk geschreven dat we hebben opgevoerd met de vier kleinkinderen. Twee à drie jaar later deed ik mee aan de Junior Journalist wedstrijd van het Davidsfonds en ik won er een prijs. Toen ik verder ging studeren heb ik even gedacht aan journalistiek maar uiteindelijk koos ik voor iets heel anders. Het werd criminologie, mijn vader was agent en ook mijn neef ging bij de politie in Bekkevoort. In mijn laatste jaar ontmoette ik mijn toekomstige man en uiteindelijk ging ik aan de slag als administratief medewerker in een kinderopvang. Daar werk ik halftijds zodat ik de rest van mijn tijd kan spenderen aan het schrijven van boeken”, vertelt ze.

Eerst deel 6 geschreven

Haar eerste boek had ze klaar in maart 2020, al was dat eigenlijk het zesde deel van de reeks die ze in gedachte had. “Ik schreef eerst dat verhaal en begon van daaraf terug in de tijd te werken. Ik wilde ook graag een origineel verhaal schrijven en niet het 13De boek in een dozijn afleveren. Het verhaal gaat over een vrouw met een witte mama en zwarte papa en een man die op het eerste zicht uit een traditioneel gezin komt maar wiens vader een gemengde relatie dan weer niet ziet zitten. “Eigenlijk gaat het over hoe liefde een gemiste kans kan zijn. Elk hoofdstuk schreef ik afwisselend vanuit het standpunt van één van de twee personages. Uiteindelijk had ik zo’n 800 pagina’s vol gepend toen een uitgeverij interesse had maar voorstelde om er 4 aparte boeken van te maken. Ik mocht meebeslissen waar elk boek zou stoppen en dat vond ik een heel prettige gedachte. Ze geven mij ook inspraak in de keuze van de covers. Intussen heb ik ook al het vijfde deel geschreven, het zesde had ik al en nu ga ik er nog eentje schrijven want de reeks zal uiteindelijk uit zeven boeken bestaan.”

Lees verder onder de foto.

Natasja
Reflecties is Natasja's vierde boek.

Moeilijk loslaten

Dat zevende boek zal wellicht niet lang op zich laten wachten want eens Natasja zich vastbijt in haar verhaal kan ze moeilijk loslaten. “Schrijven is voor mij echt me-time. Mijn man zegt me soms om even afstand te nemen van het verhaal maar dat kan ik heel moeilijk. Ik ben al bezig met het volgende verhaal terwijl ik het vorige nog aan het afwerken ben. Weet je wat het vreemde is? Als kind las ik niet eens graag, mijn moeder wel. Mijn vader en anderen in de familie zijn gek van voetbal en ik ben beginnen lezen in de voetbalkantine (lacht). Toen ik in het middelbaar terechtkwam was ik uitgegroeid tot een boekenwurm, ik kon vrijdag thuiskomen en een heel weekend lezen. Ik ben fan van romans en ik denk dat ik na deze reeks ook wel in die sfeer zal blijven schrijven. Ik weet al waar het dan over zal gaan, over girls, guns en drugs. Ik heb ook daarvan al een tiental hoofdstuk uitgelijnd.”

Of ze er graag haar hoofdberoep van zou maken, willen we nog weten. “”Enerzijds zou ik graag springen maar anderzijds ben ik eerder van het voorzichtige type en twijfel ik. Ik weet ook niet of het dan nog wel gezond zou zijn voor mij en ik er mij niet volledig in zou verliezen (lacht). Vroeger vond ik het nooit goed genoeg wat ik schreef, dat heb ik intussen wel kunnen loslaten. We zullen nog wel zien.”

De 4 boeken, die in de reeks al verschenen, kan je bestellen via www.nasave.be en www.boekscout.nl

Lees meer over