Mondmaskers vanaf 1 september niet meer verplicht op school

UCLL stuurt elke student en medewerker een mondmasker
Het onderwijs krijgt positieve perspectieven op korte en op iets langere termijn. Op korte termijn komt er meer ruimte voor mondmaskerpauzes, ook in het secundair onderwijs. Op iets langere termijn gaan de onderwijspartners er van uit dat het volgende schooljaar in het kleuter- en leerplichtonderwijs, in de internaten, in het deeltijds kunstonderwijs en in het volwassenenonderwijs kan starten zonder bijzondere coronamaatregelen. Zo zouden mondmaskers vanaf 1 september niet langer verplicht zijn. Dat zegt minister van Onderwijs Ben Weyts na overleg met virologen en vertegenwoordigers van het brede onderwijsveld. Het voornemen over volgend schooljaar zal medio augustus definitief bevestigd worden.

Op dit moment is een groot deel van de leerkrachten, de andere onderwijspersoneelsleden en de ouders nog niet gevaccineerd. In het basisonderwijs, het secundair onderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs worden dan ook nog steeds voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen gehandhaafd. Deze maatregelen waren gedurende het voorbije schooljaar noodzakelijk, maar ze wegen ook op het schoolklimaat. De directies, de leerkrachten en de andere onderwijspersoneelsleden hebben veel energie moeten investeren in het voortdurend bewaken van deze maatregelen.

Er komen nu op korte en op iets langere termijn positieve perspectieven voor leerlingen en leerkrachten. Op korte termijn komt er meer ruimte voor mondmaskerpauzes, ook in het secundair onderwijs. Nu de cruciale leerstof gegeven is, kunnen klassen meer naar buiten. Mondmaskers zijn in de buitenlucht niet  nodig, zolang intense fysieke contacten vermeden worden. Bij het sporten zijn mondmaskers niet nodig. De volledige afschaffing van de mondmaskers is anderhalve week voor het schooljaareinde een risico. In geval van een besmetting zijn er dan immers veel meer hoog risicocontacten, die in quarantaine moeten en hun nakende vakantie in het water zien vallen.

Er zijn ook positieve perspectieven op iets langere termijn. Wanneer de coronacijfers en de vaccinatiecampagne gunstig blijven evolueren, dan zal het volgende schooljaar kunnen opstarten zonder bijzondere coronamaatregelen. Zo zouden er in het kleuter- en leerplichtonderwijs, in de internaten, in het deeltijds kunstonderwijs en in het volwassenenonderwijs geen mondmaskers meer nodig zijn. Normaal gezien zullen alle onderwijspersoneelsleden, alle ouders en alle cursisten in het volwassenenonderwijs nog voor het begin van het volgende schooljaar de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Er zal in de volwassen bevolking een hoge vaccinatiegraad bereikt zijn. Dat zou betekenen dat het aantal besmettingen binnen de brede samenleving sterk daalt, wat toelaat om ook binnen het onderwijs terug te keren naar een meer normale situatie.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de vertegenwoordigers van het brede onderwijsveld gaan nu dus uit van een schooljaar dat kan starten zonder bijzondere coronamaatregelen. Dat voornemen zal medio augustus definitief bevestigd worden. Op dat moment zal duidelijk zijn wat de impact is van de vele versoepelingen en hoe het staat met de vaccinatiegraad.

“We willen perspectief bieden aan de schoolteams, de leerlingen en de cursisten die momenteel een bijzonder schooljaar aan het afronden zijn”, zegt Weyts. “Iedereen kijkt uit naar een nieuw schooljaar waarin we minder moeten bezig zijn met mondmaskers en veiligheidsperimeters. Het onderwijs heeft bijzonder strenge en ingrijpende maatregelen aangehouden. Dankzij die maatregelen hebben we de scholen veel meer kunnen openhouden dan in het buitenland. Maar die maatregelen hebben ook heel veel geëist van leerkrachten en leerlingen”

Lees meer over