Metallica kwam en zette Werchter in vuur en vlam: "We zien jullie zeer snel terug", komst Peppers nog onzeker

Metallica
Fans vreesden even dat ze niet zouden komen maar kijk alles kwam in orde en Metallica kwam naar Rock Werchter en niet een beetje. De band zette van bij het begin de weide in vuur en vlam. Een twee uur durende aaneenschakeling van hits zorgden ervoor dat de paniek over het eventueel moeten cancelen van de show, door een coronabesmetting in de entourage, al vergeten was na de eerste noot. Zeg gerust dat Metallica als een storm over de weide ging en deed wat elke fan van hen verwachtte, dat is zorgen voor een onvergetelijk concert. 

Greta Van Fleet die het publiek moest opwarmen zegde eerder af en werd vervangen door de mannen van Turnstile, zeg maar een band die vintage American hardcore brengt met heel veel energie en het al aanwezige publiek meer dan opwarmde, niet iedereen kende de groep maar we zagen er toch veel meebrullen met hun nummers en we vermoeden dat hun energieke optreden hen wat extra fans heeft opgeleverd. 

Iedereen kwam voor Metallica

Een echt volledig gevulde weide kwam er pas even voor het optreden van Metallica, het was duidelijk dat velen een ticket kochten enkel en alleen voor die band, dat zal wellicht volgend jaar bij TW Classic niet anders zijn met Bruce Springsteen of de organisatie moet met heel straffe namen komen. Op de weide zag je ook heel wat volk met t-shirts die de groep eerden, nogmaals het bewijs dat velen alleen voor Metallica naar Werchter afzakten, anderen stonden al uren vooraf vooraan te wachten op hun idolen, kwestie van toch maar dat ene plaatsje te veroveren. 

De band zou er al aan beginnen om 22.40 uur, en niet om 23 uur zoals eerder aangekondigd, maar daar kwam niets van in huis, niet dat de fans dit erg vonden. 

Weide platwalsen met alle hits 

Om 23 uur was het dan zover. Een Sergio Leone spaghetti western fragment lanceerde een twee uur durend metal circus dat het publiek van bij de opener, de klassieker Wiplash, bij de lurven nam en het niet meer losliet. 

De band koos, tot groot jolijt van de aanwezigen, voor heel wat hits uit hun carrière. Al bij het derde nummer ging Werchter helemaal plat met Enter Sandman en uit The Black Album zouden nog heel wat nummers volgen zoals Sad But True, meegebruld door zowat iedereen, en het ingetogen Nothing Else Matters dat gepaard ging met een toepasselijke lasershow, de band houdt duidelijk van visuele elementen want regelmatig ging er ook een vuurpijl af, werd er met lasers een extra effect gecreëerd of spoten er vlammen links en rechts op. 

Fans van het eerste uur werden ook goed bediend

De fans van het eerste uur kregen evenzeer waarvoor ze gekomen waren met magistrale versies van From Whom The Bell Tolls, Seek & Destroy en Ride The Lightning, tussendoor kregen ze ook magistrale solo's van gitarist en drummer als extraatje. 

Rond half elf verdween de band heel even van het podium om dan terug te komen, op het scherm verscheen de Belgische kleur, met het ijzersterke One en als grote finale Master Of Puppets. "We zien jullie snel terug", besloot zanger James Hetfield wat misschien wel een hint is voor een nieuw concert van de band in ons land. 

Hetfield kreeg er trouwens niet genoeg van want zelfs na het vuurwerk aan het einde, een deel van het publiek trok dan al richting uitgang, bleef hij op het podium staan en entertainde hij ze nog even en vertelde hij nogmaals hoe blij hij was weer in België op een podium te staan. 

Optreden Peppers blijft vraagteken

Metallica bewees in elk geval er nog steeds te staan, dat was ooit anders met een minder goed optreden op Pukkelpop jaren geleden. De wonden zijn duidelijk geheeld en de band speelde nooit beter dan vandaag, wij zagen een Metallica op zijn best. 

Of die andere grootheden, The Red Hot Chili Peppers, zondag op het podium zullen staan is nog altijd een raadsel. De band moest recent een concert schrappen wegens ziekte van één van hen, tot vandaag is er geen confirmatie of ze er zondag bij zullen zijn, al zijn er wel geruchten op sociale media dat het eventueel toch zou lukken, hoe dan ook is niets zeker. 

Als afsluiter ook nog een pluim aan Bazart die eerder op het podium stond. Toegegeven het is iets heel anders dan de metal van Metallica maar ook zanger Mathieu Terryn en de zijnen zorgden voor een meer dan geslaagd optreden. Zeker de afsluiter Liever Snel Naar De Hel werd meer dan gesmaakt maar ook het gastoptreden van Noordkaap zanger Stijn Meuris, die mee kwam doen tijdens hun cover van Van God Los, was een uitschieter op vrijdag. 

Laat mij afronden met te zeggen dat wij ongelooflijk genoten hebben van Metallica, alleen daarvoor was het de reis naar Werchter meer dan waard, inclusief het aanschuiven om weer thuis te geraken. 

Onderstaand vindt u enkele sfeerfoto's. 

Metallica
Metallica
Metallica
Metallica
Foto: Stef Vandersmissen
Metallica
Foto: Stef Vandersmissen
Metallica
Metallica