Meer dan 1 op 7 Vlaamse sportclubs in financiële moeilijkheden door corona

bal
Meer dan één op de zeven Vlaamse sportclubs zit financieel in slechte papieren door corona. Dat komt omdat de kosten zoals de huur van gebouwen en uitstaande leningen het afgelopen anderhalf jaar door bleven lopen, maar inkomsten uit lidgelden, evenementen of sponsoring opdroogden. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van de Vlaamse Sportfederatie bij ruim 700 sportclubs in Vlaanderen. De koepelfederatie stuurt daarom tot het eind van het jaar coaches op pad die gratis advies geven, zodat de clubs een vlotte doorstart kunnen maken. “Sportclubs zitten in financieel zwaar weer, maar corona zal hen niet klein krijgen”, klinkt het bij de Vlaamse Sportfederatie.

De coronacrisis heeft er stevig ingehakt bij onze sportclubs. Om de exacte pijnpunten in kaart te brengen, deed de Vlaamse Sportfederatie, die zo’n 20.000 sportclubs en 1,4 miljoen sportende Vlamingen vertegenwoordigt, een grootschalige bevraging. 703 sportclubs vulden het onderzoek in. De meest opvallende vaststelling: één op de zeven sportclubs - zo’n 15% - geeft aan in slechte financiële papieren te zitten. Wekelijkse gratis coachingsessies moeten ervoor zorgen dat onze sportclubs niet ten onder gaan en tienduizenden mensen volgend seizoen niet op zoek moeten naar een nieuwe club.

"De cijfers tonen dat de sportclubs zwaar geleden hebben onder de coronacrisis. Niet alleen geeft 15% aan dat ze in het rood staan, van de overige 85% zijn er nog heel wat clubs met nauwelijks of geen financiële reserves. Met gerichte steun en advies willen we hen nu helpen om een vlotte doorstart te maken. Want de moraal van de clubs is niet aangetast door corona. Ze willen de 1,4 miljoen sportende Vlamingen zo snel mogelijk weer op hun terreinen verwelkomen", zegt Lien Berton, coördinator clubondersteuning bij de Vlaamse Sportfederatie.

Kosten lopen door, inkomsten onder druk

De reden voor de financiële problemen van de Vlaamse sportclubs: inkomsten droogden op tijdens de coronacrisis en de vaste kosten liepen door. 77% van de sportclubs geeft in de bevraging aan dat ze voor een groot deel afhangen van lidgelden. 50% haalt een belangrijk deel van zijn inkomsten uit events en sponsoring. Bij 29% brengt de kantine centen in kas. Vele van deze inkomsten gingen tijdens de coronacrisis verloren. 

Bovendien bleven bij de meeste sportclubs verschillende vaste kosten het afgelopen anderhalf jaar doorlopen. 85% van de clubs huurt infrastructuur en 11% heeft nog openstaande leningen.   

"In sommige sporttakken, waaronder bijvoorbeeld de vechtsporten, hebben erg veel leden hun lidmaatschap het afgelopen jaar stopgezet omdat ze niet naar de club konden. Ouders wilden niet meer betalen als hun kinderen niet meer naar de sportclub mochten gaan. Ook het jaarlijkse spaghettifestijn of de wafelverkoop kon in veel gevallen niet doorgaan. Die financiële putten zullen niet op één seizoen weggewerkt zijn."

Gratis coaching 

De Vlaamse Sportfederatie zal de 20.000 sportclubs daarom extra begeleiden om vlot te kunnen heropstarten vanaf volgend seizoen én sterker te staan om in de toekomst gelijkaardige crisissen het hoofd te bieden. De koepelfederatie zet daarvoor 1 miljoen euro aan middelen in die Vlaams minister van Sport Ben Weyts eind 2020 vrijmaakte. Zo organiseert de Vlaamse Sportfederatie binnen het kader van de campagne ‘Herlaad jouw sportclub’ nog tot eind dit jaar verschillende webinars en bijscholingen, maar zet ze ook extra coaches in die gratis bij de clubs langsgaan. Ze zullen de clubs ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe sponsors, het uittekenen van crisisbestendige beleidsplannen en het vinden van creatieve manieren om aan ledenbinding te doen.

"De interesse van sportclubs voor de webinars die we sinds begin mei organiseren, is groot. Elke week zijn er meer dan 150 inschrijvingen en voor het webinar rond sponsors zoeken was er zelfs dubbel zoveel animo. Tijdens en na de zomer gaan we nog verder om al onze clubs helemaal klaar te stomen. Niet alleen voor volgend seizoen, maar ook voor de jaren nadien", besluit Lien Berton.

Lees meer over