Maryse heeft jaren in Italië gewoond: ‘Blijf in uw kot’

9 April 2020 | 10u14 | Gepost door redactie
Maryse heeft jaren in Italië gewoond: ‘Blijf in uw kot’
Maryse Wuyts heeft met haar man jaren in de getroffen regio gewoond, eerst 6 jaar in Lugano in Zuid-Zwitserland en nadien 6 jaar in het Italiaanse San Secondo Parmense. Dat de toestand er ernstig is, hoort ze alle dagen van haar familie en vrienden ter plaatse.
Het bericht Maryse heeft jaren in Italië gewoond: ‘Blijf in uw kot’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Vorige zomer zijn mijn man en ik, na meer dan 10 jaar in Zuid-Zwitserland en Italië te hebben gewoond, terug naar België verhuisd.  Ik heb samen met mijn zus in november 2019 een koffie-, lunch- en aperitiefbar geopend in Tienen. Die hebben we nu noodgedwongen tijdelijk moeten sluiten”, zegt Maryse Wuyts.

“Mijn familie woont nog in Italië, ik hoor hen dagelijks. Het leven in Italië is momenteel niet min. Een vriend van me is er dokter. Hij woont in Bergamo en zei me dat de mensen rond hem allemaal doodvallen als vliegen. Zijn zus heeft corona, zijn moeder is er aan gestorven. Het is vreselijk hoe de mensen sterven. Er is een uitgangsverbod, mensen moeten papieren invullen als ze buiten willen en daar wordt streng op toegezien. Een neef van me ging naar de bank, wat mag, maar zette zich nadien even op een bank om te rusten en kreeg 280 euro boete. Politieposten controleren goed en voldoende.”

Reality check

“Sommige mensen in België moeten echt een reality check krijgen, want in Italië is het leven heel erg voor het moment. Mensen blijf binnen, want dit wil je hier niet! In Italië is de capaciteit van de ziekenhuizen bereikt en het personeel kan het niet meer aan. Ze moeten mensen noodgedwongen laten liggen en kunnen ze niet allemaal meer verzorgen. Zulke toestanden willen we hier echt niet. Pas allemaal op en hou het gezond en blijf vooral binnen, zodat het virus de kans niet krijgt om zich te verspreiden en om (kwetsbare) mensen ziek te maken.  Mensen staan soms niet genoeg meer stil bij de cijfers, meer dan 700 doden, dat zijn 700 families die op een onmenselijke manier van iemand afscheid moeten nemen. Toen sommige mensen de foto van de legervoertuigen met de lijkkisten afdeden als fake news, wist ik niet waar ik het had. Mijn familieleden en vrienden zeggen het dagelijks: blijf binnen want je kan je niet voorstellen hoe erg het hier is. Zelfs met het mooie weer, laat je niet verleiden om toch mensen te ontmoeten.”

Het bericht Maryse heeft jaren in Italië gewoond: ‘Blijf in uw kot’ verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over