Mama van 13-jarig slachtoffer Nicolas Caeyers reageert na één jaar voorwaardelijk : "Ik zit vol walging na de uitspraak"

Nicolas Caeyers
Gisteren werd de bekende acteur en influencer Nicolas Caeyers in de Leuvense rechtbank veroordeeld tot één jaar cel met uitstel na de verkrachting van 13-en 15-jarige slachtoffers. Dit tot ongeloof en wanhoop voor velen. Enkele anderen oordeelden dan weer dat Caeyers' door zijn bekendheid al voldoende gestraft werd. De mama van het toen 13-jarige slachtoffer is het allerminst eens met de belabberde strafmaat die de rechter uitsprak. Zij schreef ons een open brief die wij integraal publiceren.

Ik ben geen rechter, geen advocaat, geen openbare aanklager. Ik ben de mama van één van de slachtoffers van Nicolas Caeyers. Een zogenaamde BV die mijn 13-jarige zoon heeft verkracht. Mijn moedige zoon die dit al die jaren voor zich heeft gehouden. Mijn moedige zoon die twee jaar geleden beslist heeft om toch stappen te ondernemen omdat deze figuur almaar meer bekendheid kreeg en zich door zijn job liet omringen met kinderen.

De feiten versus de Belgische rechtspraak

Het onderzoek bracht al snel aan het licht dat het ging om meerdere slachtoffers. De rechtszaak vond plaats in januari 2024. De heer Caeyers werd beschuldigd van verkrachting van minderjarigen en heeft de feiten ook bekend. Vreemd genoeg werd aan mijn zoon al voor de rechtszaak gezegd dat Nicolas Caeyers de feiten effectief bekent maar dat hij vermoedelijk geen celstraf zal krijgen. En zo geschiede.

Vol walging vernam ik vandaag de uitspraak van de Leuvense rechtbank. 1 jaar met uitstel krijgt dit stuk uitschot. Deze dader heeft zijn bekendheid misbruikt en heeft meerdere minderjarigen misleid en verkracht.

“De straf die opgelegd wordt door het Strafwetboek voor feiten van verkrachting is de gevangenisstraf van vijf tot tien jaar. Dit is uiteraard wanneer geen toepassing wordt gemaakt van verzachtende omstandigheden, om zo een minder zware straf of een gunstmaatregel toe te kennen.

Daarnaast bestaan er ook verschillende verzwarende omstandigheden, waarmee rekening moet worden gehouden. Deze hebben voornamelijk betrekking op de leeftijd van het slachtoffer.

Is het slachtoffer jonger, maar boven de veertien, kan de straf vijftien jaar tot twintig jaar betreffen. De straf is opsluiting van twintig jaar tot dertig jaar, indien het kind geen volle tien jaar oud is.”

Het bovenstaande staat in het Belgisch strafwetboek. 1 jaar met uitstel is de straf van Nicolas Caeyers. Wie kan dit uitleggen? Wanneer werd verkrachting van minderjarigen in ons land een akkefietje?

Mijn inmiddels volwassen zoon, wordt nu dus voor een tweede maal onrecht aangedaan. De eerste keer door een pedofiele verkrachter. De tweede keer door de Belgische rechtsstaat.

Jurisprudentie

Hoe moeten ouders dit uitleggen aan hun minderjarige kinderen die fan waren van deze figuur? Moet je dan als ouder zeggen dat die mijnheer ‘foute dingen’ gedaan heeft maar dat dit best wel ok is in onze maatschappij?

Ik vraag me als mama af hoe, waar en wanneer de rechter deze strafmaat bepaald heeft. Heeft die rechter zelf kinderen? Welke normen en waarden worden in België gehanteerd? Een rechter die de feiten kent, de wet kent, het strafwetboek kent en die dit alles dus op deze manier interpreteert.

Ik heb geen begrip voor deze uitspraak noch voor de zogenaamde ‘verzachtende omstandigheden’. Ik zie alleen maar ‘verzwarende omstandigheden’. Ik voel alleen maar onmacht, boosheid en verdriet.

Lees meer over