Mama Sanda Dia geeft Reuzegomsenior Zaadje een knuffel: "Sorry, het had zo niet moeten lopen"

15 maart 2023 | 17u53 | Gepost door redactie
Sanda Dia

Op de derde dag van het Reuzegomproces op het hof van beroep in Antwerpen kwamen de advocaten van de leden van de studentenclub Reuzegom aan het woord. Opvallende daad van menselijkheid: de mama van Sanda, Annemie, gaf een knuffel aan Reugezomsenior Zaadje toen die huilend de zaal verliet.

Advocaten van de verdediging betwistten de kwalificatie schuldig verzuim en hoopten dat er geen effectieve gevangenisstraf werd uitgesproken. De term collectief daderschap, die door het Openbaar Ministerie werd gehanteerd, horen ze liever niet. “Het Openbaar Ministerie heeft heel duidelijk gezegd dat er uitstel of alternatieven mogelijk zijn, eventueel een straf met uitstel of de mogelijkheid tot een werkstraf”, zo klonk het bij de advocaten. Voorts vonden de raadsmannen dat de druk van de media in dit verhaal buiten kijf stond. "Een proces moet gevoerd worden in de rechtszaal. In deze zaak zijn enkele grenzen overschreden", klonk het in enkele pleidooien. Twee advocaten van de verdediging pleitten de vrijspraak op juridisch vlak. Ze erkenden enkel de morele verantwoordelijkheid en waren al genoeg gestraft door hun omgeving.

Toenmalig preses Zaadje (25) vertelde zijn raadsman dat hij zelf vond dat hij verantwoordelijk is. "Geen doop, geen overlijden", zei hij eerder. “We erkennen verantwoordelijk te zijn. We hebben onopzettelijk zijn dood veroorzaakt en erkennen ook dat wat Sanda is aangedaan mensonterend was. Zij het dat ik als advocaat niet vindt dat de doop juridisch kan beschouwd worden als één mensonterende behandeling. Er moet rekening gehouden worden met de specifieke context", aldus zijn raadsman Jan De Man. “Dat we gestraft moeten worden, dat aanvaarden we. Maar een straf moet gericht zijn op een tweede kans. Niet op bloedwraak. Ze zijn al bijzonder gestigmatiseerd. Hun gegevens werden te grabbel gegooid. Mijn cliënt is sociaal gezien een paria. Hij heeft geluk dat hij zijn familie en zijn vriendin nog heeft. Dat was zijn houvast”, vervolgde de raadsman.

Zaadje, 21 jaar oud op het moment van de feiten, nam ook het woord.

"Ik zou net zoals de anderen mij willen richten tot de familie van Sanda. Ik wil echt dat u weet dat ik enorm veel spijt heb voor wat er gebeurd is en dat ik mij enorm verantwoordelijk voel. Ik wil die verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ik voel jullie pijn. Ik ben er verantwoordelijk voor dat jullie hier zitten. Sanda had zo niet moeten sterven. Sanda had hier nog moeten zijn. Wij hadden hier allemaal niet moeten zijn", zei hij met gebroken stem. "Dit is onze fout. Ik voel me schuldig dat ik die gevaren verkeerd inschatte. Ik sta nog altijd open om te praten, als jullie dat willen. Mij zou het veel deugd doen. Het moet zeker in een bepaald kader gebeuren. Maar ik zal alles in eer en geweten beantwoorden. Ik heb gefaald om Sanda te beschermen. Dat had allemaal nooit mogen gebeuren. Als iemand erover wil praten, dan sta ik er altijd voor open. Sorry. Het had zo niet moeten lopen."

Na zijn woorden werd de zitting even geschorst. Bij het verlaten van de zaal besloot de mama van Sanda Dia even naar de jongeman toe te gaan. Huilend gaf ze hem kort een knuffel.

Eric Boon, die schachtentemmer 'Janker' (24) vertegenwoordigde, afsluitend ook even het woord.

De advocaat legde uit dat zijn taak als schachtenmeester erin bestond om een verbindende rol te spelen tussen de club en de nieuwe leden. "Hij wilde vooral een generatie smeden van goede vrienden”, luidde het. "Dit is een verschrikkelijk dossier. In eerste plaats voor de familie van Sanda. Maar ook voor hen onderling. Hun leven lang de dood van een vriend op de schouders meedragen, is voor hen wellicht de zwaarste straf.”

Janker, 20 jaar toen het gebeurde, sloot de zittingsdag af.

"Ik zou heel graag willen zeggen dat, ook al hebben jullie al veel over mij gehoord, ik Sanda altijd heel erg gewaardeerd heb voor de fantastische persoon die hij was. Hij was altijd vriendelijk en behulpzaam. Ik probeer dat mee te nemen voor de rest van mijn dagen om mij daaraan te spiegelen. Dat ik u hem ontnomen heb, is iets dat ik mezelf altijd kwalijk zal nemen. Ik zal het mezelf nooit vergeven. Ik durf dan ook geen vergiffenis vragen. Het spijt me dat ik jullie dagelijks leed heb bezorgd”, wist Janker. Over de doop zelf schaamt hij zich. "Ik kan nog altijd niet begrijpen dat ik het toen oké vond. Ik schaam mij enorm voor de dingen waaraan ik heb bijgedragen. Ik zou nooit meer toelaten dat die doop zo zou doorgaan", besloot hij.

Lees meer over