Loslopende hond: 80 euro boete

1 december 2020 | 16u12 | Gepost door annpeeters
hond
Doodgebeten schapen en pony’s, opgejaagde paarden die in prikkeldraad belanden en wandelaars die aangevallen worden. Loslopende honden veroorzaakten het voorbije weekend tal van incidenten in onze natuurgebieden. Meer en meer mensen lappen de regels aan hun laars en laten hun honden onaangelijnd loslopen. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid kondigt de komende weken verscherpte controleacties aan waarbij het overtredingen onmiddellijk zal verbaliseren.

Zaterdag stierven vier ooien nadat ze aangevallen waren door een loslopende hond. Vrijdag beten twee Duitse herdershonden een Shetlandpony dood. En zondag sloeg door een loslopende hond een paard met ruiter op hol. De man belandde in een prikkeldraad en raakte gewond. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg van de overlast die loslopende honden en hun baasjes in de natuurgebieden veroorzaken.

Ook al is de schade die loslopende honden aanrichten bewezen, toch lijken nog heel wat hondenbaasjes van het tegendeel overtuigd. Boswachters maken melding van verhitte discussies die zich op het terrein met de overtreders afspelen. “Mijn hond doet toch niks, waar moeit u zich mee?” hoort men dan vaak. "Laat ons duidelijk zijn: loslopende honden brengen niet alleen andere recreanten en hun (huis)dieren in gevaar, maar ook de natuur waarin ze zich bewegen. Denken we maar aan het verstoren van grondbroedende vogels of het opjagen van reeën. Omdat de overlast de spuigaten uitloopt en de vriendelijke vraag om de dieren aan te lijnen vaak niet helpt, zullen we strenger handhaven", zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos.   

“De lockdown zorgt ervoor dat meer mensen de natuur opzoeken. Dat zorgt voor extra druk op onze natuurgebieden. Loslopende honden zijn de grootste ergernis, maar we krijgen ook steeds meer klachten binnen van mountainbikers die buiten de lijntjes kleuren en wandelaars gaan hinderen. Het is van het allergrootste belang dat elke recreant de natuur respecteert en zich ook aan de regels houdt. Daarom zullen onze inspecteurs en boswachters de controle verscherpen en meteen bij overtreding verbaliseren." 

Het Departement Omgeving legt voor het niet aanlijnen van een hond een minimum geldboete op van 80 euro dat kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade en eventueel recidivegedrag. Ook bij agressief gedrag en weerbarstigheid t.o.v. de verbalisant kunnen de bedragen oplopen. De geldboetes voor fietsen waar dit niet toegelaten is, variëren tussen 100 en 150 euro, afhankelijk van waar in het domein gereden wordt.  

Lees meer over